Iklan Jap..

InstaGram

Monday, November 21, 2011

20.11.2011 : Aisy Da Meniarap Sendiri ....!

What a day ! Nice date and nice moment.....

Syukur Aisy da berjaya meniarap sendiri tanpa bantuan bantal...b4 this Aisy mmg leh je tiarap,tapi dengan adanya bantal kat kepala..lau macam tu senang je Aisy pusing...tau2 da tiarap...tp malam tadi,tanpa bantuan apa2 Aisy da boleh terbalik dengan sendiri...syabas anak Mummy!

Itu pencapaian Aisy yang mengagumkan la buat Mummy...hehe...yelah.mmg normal la tu semua baby akan berjaya tiarap, tapi bg 1st time Mummy ni, rasa teruja lain macam.....^_^...seronok sangat tau..sebab Mummy mmg selalu doa dan berharap biarlah moment2 mcm tu berlaku depan mata Mummy for the 1st...

Tapi ralat sikit sebab Mummy tak terfikir pun nak snap gambar masa tuh...sokay la...nasib baik Mummy ada banyak gambar Aisy meniarap sebelum2 nih...tapi yang pasti...Aisy mmg terror tahan kepala lau meniarap...kira lau mummy tiarapkan sebelum ni pun Aisy leh bertahan kadang2 sampai setengah jam angkat kepala dengan selambanya..siap leh dongak tengok TV lagi....kemain lagik dia......



auww...seksisnya tempat Aisy landing tuh.....masa ni Aisy baru 2++ month

tu dia..kemain feeling lagik muka tu...mase ni semenanya AIsy da mamai da...#apapuntakbleh....

ni masa kat kampung Johor...sampai2 trus landingkan AIsy dulu..sian Aisy penat duk dalam carseat 4 jam...

see...tegak je kepala Aisy..tahan betul budak cik ni....ni masa kat Gambang Resort...kecik2 da tido resort ye dik..Mummy dulu kecik2 terperuk je..da tua2 ni la baru reti n de peluang tido resort..ngeee....  



Thursday, November 17, 2011

Kad Nikah Pintar

Apa kene mengena kad nikah dgn blog Aisy ni...?mestila ada kene mengenanya..mau tidak,Aisy da lahir dlm sebulan baru mummy ngn babah dapat kad nikah pintar tu...itupun lepas beberapa kali follow up dgn tok kadi..nasib baek ada org leh refer,kalau tak mau makan tahun jgak baru dpt..

Kawan2 mummy yg lbh awal kawin pun ramai x dpt lg..tp sebab diorang x follow up kot..hal2 mcm ni kdg2 kte xleh duk tunggu je,kne ringan mulut sikitla kan..

Xde apa mummy nak crita sgt pun pasal kad ni,cuma nak bgtau yg mummy da dpt je..hehe...over kan!

Thursday, November 10, 2011

Cukur Kepala........

Masa belek-belek koleksi gambar Aisy sebab nak masukkan gambar botak ni mummy duk tergelak sorang-sorang...mintak ampun yer sayang....takleh tahan bila mummy perhati betul-betul mimik muka Aisy masa ni...kata Paktok muka Aisy  da macam baby Shoalin....tehehehe

Kepala Aisy ni kene cukur masa umur da masuk dua bulan...masa tu memang mummy da nekad dah nak botakkan..apa nak jadi..jadiklah..apa orang nak cakap pun cakaplah...bukan apa,mummy risau bila tengok rambut kat bahagian atas kepala tu makin lama makin sikit...da macam pulau da mummy tengok...yang belah belakang elok pulak,..selalu lau baby, part belakang tu yg selalu gugur sebab kata orang cukur bantal kan...tapi Aisy ni terbalik pulak,...

Kadang tu bila mummy saja-saja cium kat ubun n kepala Aisy, nanti ada je la rambut halus Aisy tu duk melekat kat bibir mummy....so jalan penyelesaiannya, kita kasik botak aje....hehe...mummy beriya la suh babah yang tolong cukurkan sebab lagi afdhal la kononnya lau babah buat sendiri kan..tapi babah mati-matian takmau...babah tak berani pasal lau dia cukur diri sendiri pun kadang luka-luka...ala babah tu potong kuku sendiri pun kadang mulut bising terjerit-jerit.. :p

So takpelah, mummy suh babah bawak Aisy gi kedai je la...lagipun masa tu ada kat kampung...babah ngn paktok je la yang gi bawak Aisy..mummy kat umah berdebor je pikir cemanalah Aisy tu mase orang tu nak cukur..duk diam ke tidak..menangis ke tidak..ngeeeeee....rupanya mummy je yang hoverrrr....bila Aisy da balik tu mummy tengok rilex je muka...babah kata Aisy diam je mase orang tu buat...okla tu..lagipun orang tu cukur pakai mesin....cuma mummy macam tak berapa puas hati lah pulak tengok hasilnya....sebab masih ada rambut cacak-cacak lagi..,mummy duk fikir lau da alang-alang nak cukur tu biorle sampai licin kan...kasik tebas habis betul semua rambut yg ada...

Then apa lagi.....mummy suruh babah amikkan shaver pakai buang mummy tu..bior mummy kasik settle..babah macam bagi tak bagi je...tapi mummy nekad!babah tanya ," bolehke? "....hm..apanya yang tak boleh?mummy kalau dah nekad,apa pun boleh jadik....maka bermula la proses membotak licinkan kepala Aisy hari tu jugak....mula-mula babah tolong jugak buat sikit...tapi pastu babah da lenguh...babah surrender,lagipun babah buat tak kemas...tak licin...hehe.....last-last babah g masuk bilik bantai tido...tak lama pastu mummy pun follow masuk bilik ,bawak Aisy dan pencukur tu sekali...supsapsappp.....siap!!!!!habis licin mummy tarah....hehehe....Aisy jangan mara ek....



olololo...cedihnya muka dia..malam tu mummy tepekkan bedak sejuk biar kepala Aisy tak rasa panas sangat..tapi mesti Aisy pelikkan ngapa malam tu rasa sejuk lain macam..hehe

taraaaaa!!!licin habis kan...boleh buat cermin tak dik...



malu dah shayer ni mummy buat macam ni kat shayer....uwawawaaaa






Last sekali terimalah gambar baby Shoalin kesayangan Mummy ni...











!























!



































!

















































!
merenung masa depan yang belum pasti...tapi double chin tetap mantain okeh!



Lagi Pasal Nursing Pillow.....

Mummy lupa nak bagitau lagi satu kelebihan bantal tu semalam.....so kita sambung je kat entry baru ye..takkan mummy nak edit yang semalam punya pulak..nanti tak perasan...

Kelebihan yang dimaksudkan tu ialah memantu memudahkan para mummy untuk memangku baby di dalam kereta terutama bila perjalanan tu agak memakan masa...yes...bila nak travel balik Johor..even balik Nilai je pun mummy akan guna bantal tu...memangla nampak macam leceh sikit sebab kene usung dari rumah ke kereta, dari kereta ke rumah...tapi alah bisa tegal biasa jer.....takdela payah mana pun..lagipun babah yg akan usung..bukan mummy....ngehngeh......

so bila ada bantal tu dalam kereta,walaupun baby bukan nak menyusu,still boleh pakai bantal tu n letak baby atasnya...senang..takyah nak pegang aje...cuma tangan si mummy kene kawal jugakla kedudukan baby tu sebab baby ni bukannya duduk diam je..dgn kaki yang suka mengayuh tu,kejap je nanti da berubah2 posisinya...

ehsan dari google....



 bantal yang mummy beli sebijik rupa macam yang polkadot tu...mummy beli kat sini ~ OneBabyWorld kedai ni dekat area Taman Permata..lau nak maps leh tengok je kat web dia...harganya masa tu RM89.00 sahaja....mahal ke murah tu? kalau orang yang tak familiar dengan function bantal ni macam mummy mula-mula tu,bunyinya agal mahal...tapi bila da beli n gunakan sendiri,berbaloi la harganya tu...mahal tuk idea orang yg merekanya kot...^_^

Wednesday, November 9, 2011

Multipurpose Nursing Pillow ( Bantal Menyusu Pelbagai Guna )

Tu dia mummy siap letak translation kat tajuk tu tau...over betul..hehehe..

Bantal serbaguna tu mula-mula mummy tak sure pe relevannya lau nak dibeli pun...mummy ingat macam benda remeh je tu..no need pun...tapi since mummy try pakai masa cubaan bf Aisy kat nursery KPJ tu, terus mummy berubah fikiran n langsung jatuh chenta pada bantal ni....serius cakap..bantal ni memang sangat-sangat bergunalah,terutama tuk ibu yang bersalin secara caesaran macam mummy...

mana taknya, sehari dua pas bersalin tu luka pun masih basah kan, nak bangun je pun masih sakit,nak adjust kedudukan badan masa nak menyusukan tu lagilah payah,so dengan adanya bantal ni agak memudahkan dan selesa sikit...letak je kat celah pinggang tu,then kita boleh pangku baby and bantal tu leh tolong support tangan kita..lau baby tu semangat,takdelah lenguh lengan kita tu nanti...takpun boleh jugak letak je baby tu atas bantal ni and tangan kita just pegang bantal tu and kawal kedudukan baby...sangat senang okey!

selain daripada tu bantal ni boleh jugak dijadikan bantal biasa untuk baby ...mummy selalu pakai tuk letak Aisy bila nak bagi Aisy tengok tv...tapi jangan la buat macam tu tuk baby yg masih lembik lagi....kesian pulak nanti tengkuk baby tu masih lum kuat kan...Aisy pun mummy berani pakaikan macam tu masa da dua bulan lebih..lagipun kepala Aisy kuat sikit...

satu lagi kegunaan bantal ni,ia boleh digunakan bila baby da belajar duduk...kira bantal ni boleh support badan baby dari depan la...cuma yang ni je mummy lum praktikkan kat Aisy sebab belum sampai waktunya..hehe...


see..babah pun pakai bantal ni tuk support mase dukung Aisy..mase ni Aisy kecit sangat,baru sebulan tak silap mummy..rupa pun masih belum nampak sangat..masih rupa baby baru lahir..merah jerk....




macam ni la contoh bantal ni sebagai nursing pillow tu....lau malas or letih nak pangku,leh letak je baby atas bantal ni...baby pun selesa je landing..sampai tertido-tido masa nyusu.... ^_^



 ni la gaya lau baby tengok tv..kemain lagi posing tau...kecik-kecik da pandai melanguk tengok tv eh..ikut perangai sapa lah ni.... ( babah sila baca nih..hehe )



balik-balik kije sini la port Aisy....sorry la sayang sebab time-time macam ni babah ngn mummy sibuk skit nak kemas-kemas barang la ape la...so terpaksa bagi Aisy landing tengok tv sorang-sorang....da macam bean da tengok Aisy baring macam ni,,..membulat aje...tapi tak ape..nmpk omelll jerk..  :p

Friday, November 4, 2011

Tanggal Tali Pusat

 Orang tua-tua selalu akan tanya bila tanggal tali pusat baby tu..baby ni..eh..tapi skang bukan orang tua-tua aje...sesape pun rajin tanya soklan tu jugak kot..nak-nak para mommy..dan biasanya tali pusat ni akan tanggal dalam tempoh 1-2 minggu kan...depends la..ada baby yang cepat,cepatla....ada gak yg lambat...tp macam Aisy ni memang lambat sungguh..:p

Pada sesapa yang bertanya pasal tali pusat Aisy n bila mummy kata Aisy punya tanggal pada hari ke-24 semua orang terkejut...ada yang tak percaya lak tu..hehe.....iyelah...takkan mummy nak tipu pulak...memang hari ke-24 pun....tu pun maktok yang mula-mula perasan sebab masa tu maktok tengah dukung Aisy...tetibe maktok terasa mcm ada sesuatu dalam seluar Aisy tu...maktok raba-raba n terasala macam terpegang pengepit tali pusat tu...terus maktok panggil mummy n kitorang pun terusla baringkan Aisy..bukakkan seluar Aisy tu dan jeng jeng jeng....................................

!








!








!









!









!









!








!







comfirm!!!! ni la tali pusat Aisy tu lepas da tanggal...mummy mula-mula macam ngeri nak pegang..naper ntah..maybe sebab 1st time kot tgk menda ni...he...


ni pulak rupa pusat Aisy selepas tu...yang ni lagila mummy ngeri...n mase tu mummy risau sangat nape pusat Aisy jadi macam bulat besar gitu..ngeee....mummy ingat nanti rupa pusat tu terus gitu je...he..apela mummy ni...bila maktok kata nnt pusatnya akan kedalam,mummy macam tak percaya..yeke leh masuk ke dalam tu?
yes...memang buleh rupenya...kene rajin tekan n pusingkan kat tengah-pusat tu setiap kali lepas mandi...




gambar sebelum kejadian...seluar Aisy tu agak ketat sebenarnya..so mummy n maktok wat kesimpulan yang seluar tu membantu tali pusat tu tanggal..hehe...memandai je kan..


Sebenarnya mummy,maktok,paktok,babah n semua orang risau sebab tali pusat tu lambat tanggal...yela..sbab bila tanya baby-baby lain yang seangkatan lahir ngn Aisy semua dah tanggal tau...dari sehari ke sehari kitorang semua ternanti-nanti....lagi tambah tak senang hati bila fikir cakap orang-orang tua yang mana diorang kata lau lambat tanggal tali pusat nanti budak tu nakal bila besar sikit..aduhai....nape ek mcm tu rumusan n telahan diorang?tak elok la macam tu kan..jadi macam suatu doa pulak.....kita la yang mencorakkan macam mana jadinya anak kita tu...doakan la yang baik-baik....


So bila akhirnya tanggal jugak tali pusat tu walaupun dah masuk hari ke 24, kitorang syukur sangat-sangat..maktok siap buatkan bubur merah bubur putih tu..pastu mummy calitkan sikit kat mulut Aisy...kecap-kecap bunyi mulut Aisy bila terasa manis dan masin bubur tu...sayangnya mummy takde snap pulak gambar masa tu..
mesti Aisy pun lega kan bila tali pusat tu dah tanggal..mummy pun senangla nak mandikan n sapukan minyak kat area perut tu..





Thursday, November 3, 2011

Kenapa Aisy Rania ???

Biasalah bila org ramai jumpa baby, slalunya perkara pertama yang akan ditanya samada : "boy ke gurl?"ataupun,"dah brapa bulan?", mesti org akan tanya sapa nama baby tu kan..tul tak? same la mcm kes Aisy ni....lau org ingat Aisy ni boy, tu mummy dah biasa sgt dah...nak2 sejak Aisy botak ni, mmg confuse skit la kan...ape nak buat dik...rambut adik mase lahir je nmpk lebat,tp pastu sikit demi gugur...tapi bukan 'cukur bantal' mcm org selalu cakap tu tau...sebab rambut blakang Aisy elok je mkin pnjg n meliuk lentik..tp rambut bahagian atas tu yg makin nipis n sikit..mummy n babah pun pelik.....so suka tak suka, mummy kene botakkan Aisy jgak..biar tumbuh rambut baru terus...

Hm...mummy da masuk citer lain pulak yer...ok....balik pada tajuk....dari apa yg mummy prasan kan, bila org tanya nama Aisy n bila mummy bgtau diorang nama tu, masti nnt diorang akan tanya 2-3 kali balik....mummy da salu sgt kene sebut nama Aisy 2-3 kali baru diorang dpt tangkap...pastu lak mesti diorang pelik kenapa AISY? yela...bese kan da familiar ngn nama Aisyah..ni tetiba jd mcm pendek...diorang mesti ingat mummy saje pendekkan tu gaknya...tapi tak pun....nama Aisy tu mmg mcm tu...mase mummy ngandungkan Aisy tu, mcm2 nama mummy belek..ada lah jumpa beberapa nama yang berkenan,tp kene matchkan pulak dengan nama lagi satu ( Rania ) yang Babah pilih tu....so last2 mummy n babah stuju tuk amik Aisy....jadilah Aisy Rania...

Aisy ni ada dua maksud kalau mummy tgk dalam buku panduan nama-nama islam ...dalam web nama-nama indah dalam islam ni pun ada jugak...so maksud yg pertama ialah yang mewah / yang kaya raya ...tapi dalam web tu pulak katanya bermaksud kemakmuran hidup...wallahhualam yg mana lagi tepat, tapi mummy lebih yakin kepada maksud pertama seperti yang dirujuk pada buku lah.....then Rania sebenarnya ikutkan tulisan jawi ada huruf Haa - suppose dalam roman kene ada H dibelakang ( Raniah ) yang mana membawa maksud mempesona...jadi maksud bagi nama penuh Aisy ni kiranya membawa kepada Yang Mewah Mempesona....alhamdulillah takda bantahan dari kedua2 pihak org tua mummy n babah...yelah,nama Aisy tu membawa maksud yg indah dan cantik kan,takkan la diorg nak bantah pulak kan..lainla kalau membawa maksud yg tak elok...dan pada mummy pulak, maksud Yang Mewah / Yang Kaya Raya tu tak semestinya merujuk pada mewah/kaya  pada harta/material saja, tapi meluas...bole jadi mewah/kaya ilmu, mewah/kaya budi bahasa takpun mewah/kaya akhlaknya....amin....mudah2an nanti peribadi Aisy secantik nama yer sayang....

 Yang Mewah Mempesonakan Mummy ^_^

Aisy Rania Mohd Dzul Azzri

Permata hatiku, ikut jangkaan doc melalui proses scan,due pada 4 Ogos 2011,tapi kuasa dan ketentuan yg lebih tepat of course dari Yg Maha Esa kan..so pada 18 Julai 2011, tepat pukul 12.47pm, lahirlah bidadari kecil kami yg mmg agak kecil sizenye ( 2.46kg )...apa pun syukur alhamdulillah, urusan kelahirannya berjalan lancar walaupun last minute mummy terpaksa dioperate jugak....( nnt mummy akan update lain psl ape mummy kene operate tu yer )





mase ni Aisy masih belum dibersihkan lagi after kuar dr perut mummy...thanks to babah sbb at least mummy berpeluang gak tgk Aisy comot2 mcm ni..sbb mummy mmg lambat sedar pas operate tu...tak tercapai hasrat mummy yg sebelum ni duk angan2 nak pegang n cium Aisy sejurus Aisy lahir tu...

 Bila mummy tgk pic ni...mummy da leh agak...rambut Aisy ni nnt mesti ikal2 atau pun kinting ( kerinting ) nnt kan,...mmg tak mustahil sayang,pasalnye rmbut mummy ngn babah sama je ikal...rambut atok ngn maktok Aisy lak kinting...so mmg keturunan dah tu....hehe..

lain pulak mummy tgk raut wajah Aisy pas da dibersihkan ni....sayangnye mummy tak dpt tgk live  pun saat2 ni,...
 tenang je tgk pic yg ni sayang....walaupun Aisy lahir agak kecil kan, tapi pipi Aisy tu nmpak bambamnye tau..mulat je mummy tgk....ade potensi nak kene gigit nnt pipi tu.... :p

Wednesday, November 2, 2011

Dari Mummy Buat Aisy

As-salam......

Tiada hadiah termahal mahupun cenderahati terindah mampu mummy sediakan buat Aisy bila keluarnya Aisy dari rahim mummy..ape yang mummy ada hanya detik2 indah sejak wujudnya Aisy dalam rahim mummy ni sampailah lahir dan sehingga saat ni.. dengan kudrat serta kemampuan mummy yang ada, mummy cuma mampu titipkan moment2 yg perlu dalam blog ni...nanti bila masa da semakin panjang ke hadapan, bila Aisy da makin membesar, at least mummy boleh la selak balik helaian2 dalam blog ni tuk kenang2an mummy...n nnt kalau Aisy da pandai baca..Aisy leh la baca ape yg mummy cerita kat sini kan.....insyaAllah....

Dulu mummy ade jugak blog lain,tp mcm hidup segan mati takmau je blog tu..jap update..jap tak...tapi yg tak updatenya lagi lama dr update..cemana tu?hehe...so bila mummy tgk Aisy da mcm makin mmbesar ( walaupun la ni baru 3 bulan setengah ), mummy rase mcm ralat pulak lau mummy takde buat catatan mcm ni...so mummy rajin2kan diri amik masa tuk create gak satu blog baru khusus tuk anak mummy ni....lagipun niat mummy ni semakin berkobar2 sejak rajin jengah blog kak filla sejak dua menjak ni...dlu mummy rajin gak follow blog akak tu...tp pastu terstop jap...so ni bila da mula syik bace je...mummy jeles lak sbb mcm sonok je bace citer2 pasal puteri2 akak tu yg cecomel sgt tu...geram je tgk...pastu satu lagi blok kak jemah..pun sama dengan jugak..dgn kisah dua puteri gak...so meh la mummy wat kan gak tuk Aisy...hehehe..jangan nanti mummy Aisy ni sekadar hangat2 tahi ayam sudahla yer...


ok lah...ni dah kira 1st entry merangkap intro tuk blog Aisy ni yer....nnt mummy akan update kisah2 psl Aisy sikit demi sikit..cumanya entry akan bersepah skitla sebab mummy takkan citer ikut turutan pun..mana yg mummy rase mummy nk story,yg tu la mummy sharekan dulu yer....aci kan? ok..sebelum mummy tekan button publish..meh mummy letak dlu gambar mase aisy baru2 lahir dgn yg terkini sekarang....

 hari pertama ( dr lahir lagi Aisy mmg suke mengiring kan )


 agak terkini..dalam 3 bulan setengah..kemain dah chin Aisy kan..kalah mummy dah ni.. :p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....