Iklan Jap..

InstaGram

Sunday, February 17, 2013

RESEPI: STEW DAGING

Assalammualaikum....

Ini resepi pertama mumy nak share kat blog ni...sudi-sudikanlah mencuba yer...ramai gak kawan-kawan kat fb yang minta resepi...so jangan kedekut ilmu...tak baik... lagi ramai yang amik ilmu yang kita kongsi tu lagi banyak pahala kita kutip..tak gitu ? :)

ni gambar hasil air tangan mumy..mana tahu hasil tangan korang lagi mabeles kan....





antara bahan-bahannya




masuk-masuk jadilah stew....ni masa belum masuk air , bancuhan tepung jagung





ok ni pulak resepinya...cuba jangan tak cuba...kalau sedap leh la hulur sepinggan kat mumy..hehe


Dari Dapur Mummy : Stew Daging

Bahan A ( untuk menumis )

3 ulas bawang putih ( dihiris )
1 labu bawang besar holland ( dihiris kasar )
2 inci halia ( hiris jugak .. mumy suke letak banyak..bagus tuk buang angin.. :p )
2 sb minyak masak ( mumy pakai olive oil..healthy )

Bahan B

500 gram daging segar ( lembut n juicy je bila makan...) kalau pakai daging beku make sure rebus dulu..
2 biji kentang size sederhana ( dadu ikut suka )
2 batang saderi ( dimayam ikut suka )
1 batang lobak ( mayam ke potong ke ikut kreativiti lah ye )
3 biji tomato ( dadu leh potong biasa leh )
1 sb lada hitam ( ditumbuk..mumy letak setengah sb je sebab aisy makan lauk ni jugak )
1 sb rempah sup (*nak letak leh taknak pun takpe...)
1 sb tepung jagung ( bancuh dgn air masak dalam setengah cawan )
1/2 biji capsicum ( mumy letak yg kaler hijau je )
2 cawan air ( agak-agak je lah )
garam secukup rasa


Cara Memasak ;

1. Memula panaskan minyak, lepas tu tumiskan bawang putih dengan halia sampai naik bau.
2. Masukkan segala daging, kentang,lobak, saderi, lada hitam, rempah sup dengan air tadi..biar je sampai agak-agak daging, kentang ngn lobak tu empuk..tp nak elok lobak tu biar jgn smpi lembik sangat ye..
3. Pas tu masukkan bancuhan tepung jagung tu tuk bagi kuah jadi pekat likat..biar mendidih..letak garam..agak2 sendiri la eh yang ni...rasa-rasa sendiri la...
4. Baru masukkan hirisan bawang besar ngn tomato..kejap je yang ni.jgn lama nnti lembik lak tomato.
5. Masuk capsicum n terus matikan api...
6. Angkat dan hidang dan siap untuk dingapppp....nomnomnommmm





taraaaaaaaa





Ha...senang je kan....simple je nak buat cuma yang leceh part nak sediakan bahan mula2 tu..macam2 kene potong kene hiris....

okeh....selamat mencubaaaaaaaa.... ^_^











No comments:

Post a Comment

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....