Iklan Jap..

InstaGram

Wednesday, February 13, 2013

MAIN MASAK MASAK

Assalammualaikum....



Buat sesapa yang baca belog ni ( kalau ada ) mumy nak bagitau awal-awal yang mumy now is a fulltime housewife...so motif utama belog ni dihidupkan semula pun sebab nak share resepi-resepi yang telah dicuba semenjak aktif kat dapur ni...mula fikir nak buat belog baru je kan...tapi last-last sayang pula dengan belog ni...at least leh publish macam-macam kat sini..rojak pun rojak lah

Mulanya member-member dekat #facebook la selalu suruh or minta share resepi...yelah mumy asal masak je nanti mulalah nak upload pic kat fb tu...bukan nak show off tapi nak share la kan...hari ni kita masak apa....leh jadi fail jugak tu..sebab kadang bila dah lama-lama buntu nak masak apa...buka balik album-album tu terus dapat idea.... 



Ikan Tenggiri Masak Kicap & Sayur Bayam Masak Air..ataupun orang jawa kata ' Masak Bening'








Ikan Selar + Nenas Masak Asam Rebus, Ikan Bawal Panggang, Sayur Bayam Bening.. ( sayur bening dengan sup memang selalu diulang tayang memandangkan ada anak kecik ni..lauk wajib ni )






Ikan Bawal Sweet Sour & Sawi Goreng






Ayam Sweet Sour, Ayam Goreng Kunyit & Sayur Kobis+Lobak Bening....


Ada juga orang panggil sup sayur ek kalau macam ni..tapi bagi mumy kalau sup wajib ada ' Halia'..





Sambal Sotong + Sayur Pak Choy Bersos Tiram





Sup Ayam, Ikan Bilis Masak Kicap, Telur Dadar, Sambal Belacan & Salad....
Lauk macam ni memang layan habis kalau takde stok bahan basah atau bila tekak dah muak makan lauk lain..kene dengan nasi panas...fuh...bertambah-tambah...




Ikan Kembong Masak Lemak Cili Api , Sayur Kacang Panjang Goreng, Salad + ulam-ulaman & Sambal Belacan






Daging Dendeng Berlada, Sayur Kacang Buncis Goreng, Ikan Tenggiri Kukus & Sayur Campur Bening... ( Ikan dengan sayur ni Cik Aisy kita punya... )






Ikan Kerisi + Bendi Masak Asam Pedas, Daging Panggang Cecah Kicap Manis,Ikan Tenggiri Goreng & Labu Masak Lemak... ( Cik Aisy punya jugak.. )





Pavlova si pemanis mulut ...haaa...dessert pun ada tau...jangan main-main..hehe...percubaan pertama alhamdulillah la menjadi juga..bolehlah buat makan-makan sendiri....





So ini la antara masakan yang pernah dibuat...untuk pengetahuan, masa berkerja dulu memang terus teranglah mumy jarang masuk dapur...seminggu sekali pun susah...so ilmu masak memasak ni boleh kata agak jahil jugakla....tu yang bila berjaya je buat sesatu resepi tu mesti nak share...bangga ooo dapat jugak hasilkan air tangan sendiri walaupun cuma diri sendiri, suami dan anak je yang merasanya....ok lah tuuuuu.... :D







2 comments:

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....