Iklan Jap..

InstaGram

Friday, December 30, 2011

Sakit Itu Ujian....Penebus Dosa Kecil.....

Dedua kesayangan kurang sihat nmpknye hari ni.kesayangan besar food poisoning n demam,kesayangan kecil lak slesema.sedih je muka ia...mudah2an Allah berikan tahap kesihatan yg baik tuk Mumy supaya dpt jaga dedua kesayangan nih.aminnn. - ( status kat fb )
Tapi semenanye tak dpt jaga jugak sebab Mumy kene gi kije gak....da akhir2 tahun ni tak sedap lak nak amik Emergency Leave.....dah tu kene back up tempat ofismate yg cuti lak tu...terpaksa la gagahkan diri hantar Aisy ke pengasuh jugak...Babah dah g klinik pg2 td n dapat MC...takpela..biar la Babah rest tul2 kat rumah.....risau pulak sebab dedua tak sihat serentak....
Dalam hati doa je ni supaya Aisy tak meragam...supaya ia makan ubat elok2...supaya ia minum EBM banyak2....
 
 



 









Moga kedua2 kesayangan Mumy akan cepat sembuh.....amin ya rabbal a' la min..

Thursday, December 29, 2011

Wordless Thursday...

Bila cuti lama sikit mulalah lemau time naik kije....hati asyik tingat anak je...5 hari berkepit mau tak terbayang2 bile ia kene hantar ke pengasuh....adoyhai.....bile lah leh dapat jadi ibu sepenuh masa nih....cepatlah gaji babah naik, leh la Mummy duk mah jaga urusan anak n rumahtangga..amin......

banyak je menda nak citer tp kene hold dulu sebab gambar takleh transfer lagi..cabel trtggal lak kat umah....
tak best la citer takde gambar nih....

so nanti2lah kiter citer lain....nak carik mood dulu......tata!


 Aisy da de rambut..kinting2 lak tu....sesuai tak?

Thursday, December 22, 2011

Sharing is Caring...

Breastfeeding.....


Nak menyempurnakan penyusuan secara exsclusif  ni bukan semudah 1 2 3 ataupun selancar kita berkata-kata..
hati kene kuat...jiwa kene kental....minda mesti positif....diri kene kuat untuk lawan segala yang negatif...

Mumy nak share link blog nih = zahirahzainal..

banyak sgt info, nasihat, panduan dan macam2 perkara pasal bf dalam blog tu...sgt bagus....Mumy kagum dengan empunya blog tu...banyak pahala ia share sesatu yang bermanfaat macam tuh....

sila la jengah yer...mudah2an boleh membantu.....



Masa ni sekali perahan dapat 10oz..tp bukan setiap kali perah dpt mcm ni...pokok pangkal jangan putus asa...cuba dan cuba...positif !





Chaiyok !


Wednesday, December 21, 2011

Nak Citer Kosong Jer... ( tp mcm banyak isi...hehehe )

kali ni Mumy takde ape2 citer nak highlight..random jer....

eh...tapi kan...kelmarin Aisy kene cucuk suntikan ketiga merangkap last la tuk injection 3 serangkai tu...
Mummy kemain risaula takut Aisy demam ke ape ke sebab last week kan baru  demam mengejut...
tp alhamdulillah takde ape2...cume skang ni kemain susahnye la nak bagi Aisy ni makan ubat...macam2
cara Mummy cuba..last2 masa Aisy duk berendam dalam besen mandi tu,time tu la mumy bg makan ubat..
mula2 mmg senang..nganga je..tp masuk kali ketiga nk suh telan tu kantoi la pulak....
Aisy trus tutup mulut pastu muka jap ke kanan jap ke kiri...adeh...da pandai la die...adoy..siksa tul ia nak habiskan 2 ml ubat  tu ....

nak wat cemana...ia da makin besarkan..akal pun da makin panjang..da makin banyak.....macam2 ragam..macam2 kerenah dah skang....kadang2 melucukan...kadang2 menggeramkan...ngeeeeeeee !

antara ragam baru Aisy skang ni ;

  • terkangkang2 main kaki...tinggal sikit je lagi kaki tu masuk mulut punye la....
  • sembur2 ayak liur ikut mood....kadang meriah giler....abis muke mumy ngn babah pun kene...aishhhhh
  • menjerit kalo tau die kene tinggal  sensorang ( contoh : ktrg letak die dpn tv, tp ktrg wat menda lain...takpun kite letak die main atas katil sensorg smntara ktrg pantau die dr luar bilik je...tak sampai baper minit da jerit dah....
  • nangis mcm kene cubit...hadoyhai....part ni paling kerap jadik time magrib pas ia mandi tu..time mandi kemain sonok lagi la...tp pastu bile letak je atas katil ia,nak pakaikan baju...ha....mule la....trus tarik pitch tinggi tu kalau nangis....ubat nak bg diam satu je...sumbat nenen (bf ) dlm mulut diamla..tp selagi  tak dpt...menanah telinga la menadah tangis ia...nasibla kan..
  • pantang tengok orang makan / minum...terkecap2 je mulut tu mcm anak burung...sabar yer sayang..sebulan je lagi....tak lama mana pun...
  • mengundur dengan jayanya....mentang2 da pandai niarap..kite letak je trus niarap...pastu jap je kang brubah kedudukan...hari tu sikit lagi nak masuk bawah kerusi dah kes mengundur punya pasal...kuat lak tu angkat bdn ia...kadang lau ia tgk tv tu ia boleh niarap sambil angkat badan beberapa minit...lama tu..tp kang lau ia rasa da penat,main hempas je badan tu...kalo terasa sakit mule la ngek ngek....hehe...Aisy...Aisy...
  • tanak minum botol lgsg dah dgn Mumy....mcm seblum ni nak jugakla ia minum mase otw nak gi kije tu...abis jugak la 3-4 oz...lega la gak bile tgk anak kita da minum seblum kite hntr die ke pengasuh kan...tp sekarang tidak lagiiiiiii.....huhuhu...mcm nak gaduh nak suh die minum...tp mcm biase la...Aisy la yang menang..mumy mengalah je...masuk je puting botol tu dlm mulut ia akan sedut la sekali dua...pastu die tolak ngn lidah...dah tu lau mumy paksa2 gak last2 kang ia tepis plak ngn tangan kecik tp montel ia tuh...hukhukhuk...sampai ati Aisy tau wat mumy mcm tu..hukhuk....
  • da pandai sedih / tumpang simpati kt orang..hikhikhik...yg ni mmg nak wat mumy ngn babah tergelak je la....puncanya hari tu ktrg saje usik2 ia...mula2 ktrg agah2 Aisy...kasik die sengih2..gelak2...pastu mumy saje la wat2 nangis sebab ia macam layan tak layan je kan..sekali bile ia tgk muke mumy cemek2 sambil wat bunyik nagis...ia pun trus cemek2,mata merah2..last2 nangis jugakk...hahahaha...jahat kan mumy......2-3 kali jugak la ktrg wat mcm tu...tp last2 Aisy bantai nangis trus tanak benti..hahaha hambekkkkkk!.......


ok dah..tu je wat mase ni mumy nak citer...sori yer Aisy mumy bukan ngumpat Aisy....mumy saje kongsi citer je...hehehhe....cayang iaaaaaaaaa! 


kerenah la cemana pun mumy cayang jgak ia nih..sape tak sayang anak oi...tu bukan orang..tu orang-orang..

Thursday, December 15, 2011

Aisy Demam Lagi... :(

Smlm ptg dlm pkul 4.45 pengasuh call bgtau bdn Aisy pns tiba2.x pnah mcm tu sblm ni.mlm td suhu plg tinggi 39.9.tawakal je mudahan x mkin naik.kul 3am trpksa mandikan ia sbb suhu mcm x trun lg..hri ni mumy EL je.x sggup nk keje tp anak yg dmam hntr kt org.no way.Aisy lg pntg dr keje.tlg doakan Aisy cpt smbuh yer.
Amin..
Tu gmbr bdak demam tgh nenen.tdo pun nk kt lengan mumy je,smbil ngempeng..cpt smbuh yer syg..rindu nk tgk Aisy yg becok n kuat jerit2 tu..

Wednesday, December 14, 2011

Baby Bath Support ( Penyokong Mandian Bayi )...

 

 Sesapa yang rasa kekok n takut2 bila nak mandikan bb mmg sangat sesuai la pakai mende nih...harga murah tapi kegunaannya sangatlah terbaek! Macam pic yang kat atas ni, dia ada 2 jenis mcm yg tertera kat kotak tu...function sama je cume yang Deluxe tu lebih comfort la sebab ia besar n siap ada support kepala lg..beza harga pun tak bnyk sgt...yang Deluxe tu rm16.90 n yang Mesh tu lak rm 13.90...so dah alang2 tu baik amik je yang deluxe tu kan....



Mummy sndri amik yg Deluxe tu untuk Aisy....best gile skang mandikan Aisy n Aisy sndri pun lagi2 la sonok..kemain santai lagi ia duk dlm besen mandi tu...sampai leh silang2 kaki tu sambil isap jari/tangan ia...



Babah lagi la sonok sebab skang kan mmg babah yg mandikan lau time lik kije,so sngla babah nak handle Aisy...lau tak kesian gak tgk babah,terkial2 nak pegang Aisy....Aisy kan budak baik..lau mandi kan duk diam sangat...!hahaha..tgk tu....kan baik je tu...tehehhe


 By the way ada macam2 jenis gak semenanye mende ni...salah satunya mcm yg kat pic bawah ni..hak tu lagi senang..selesa betul..namanya pun Baby Bathing Bed..sah2 Bed..silap2 kang baby tu nak mandi je kijenye sebab sonok sangat duk santai dalam tu je kan...hehehe ..tapi sorry sebab yang ni tak sure plak berapa harganya yg tepat tapi agak mahal skitla dari yang atas td tu...tak silap dalam 60 ++



 So apalagi para mommies yang membaca tu , lau lum pakai mende ni silalah dapatkan di mana2 kedai baby yang berdekatan  yer..alah membeli menang memakai....^_^



Tuesday, December 13, 2011

Ibu Susuan

Lamanya Mumy tak wat entry...dasar M betul...Aisy nnt jgn jadi mcm Mumy eh...mula2 kobar kemain...skit-skit jadi makin M...uhuhu...

Kali ni Mumy takmau citer pasal Aisy,...tp pasal sepupu baru Aisy lah..leh kan?kasik laluan la sesekali kat org lain inter-frame yer Aisy..jangan Selfish ok..not good not good !ok back to topic, nama cousin Aisy ni ialah Damia Nur Ilham bte Mohd Dzul Azzwan....buleh tahan jugak panjang nama ia mcm nama ayah nye jugak..... : ) ...tapi kite juz gelarkan ia bb Mia je la ek...actually bb Mia ni anak pada adik babah tau....kira sebaya la nanti Aisy ngan Mia ni..school sama2....nnt jd geng eh....


di hari kejadian....ibu dan anak nih..ecewah..same la dik pose kite,...


Sabtu ( 3 dis ) tu kitorang  gi lawat kat Hospital Putrajaya.. tak sabar2 rasenye nak tengok bb Mia...tapi mase ni nama Mia lum declare lagi....so kite gelar ia Baby aje la ek....actually aunty Zura bersalin hari Jumaat tu ( 2 dis ),tp kitorang tak dptla nk pegi hari tu jugak..paham2 je la keadaan Aisy ni cemana lau time2 lik kije tu..nak bergayut je..kang tak jadi tgk baby lak kang..syik nak ngulit Aisy je la....

Sampai2 tengok bb Mia ada kat bilik ngn ibu dia...bestnye....masa Aisy lahir dlu takleh pun duk sekali ngn Mumy..huhu....tp cian,bb Mia kene kuning, so kene la duduk bawah lampu tu..lebat betul la rambut Mia ni tau..geram Mumy tgk....panjang lak tu smpi da cecah2 kat tengkuk tu......omel jer.....tp terkilan skit masa ni sebab mumy tak pat tgk muka Mia tul2...sebab mata Mia kan kene tutup.....cuma 1 yang sangat best bile tengok2 je bb Mia ni babah ngn mumy trus stuju kata muka bb mcm muka ibu dia..hehe....so sweet.....

tingat lak masa AIsy kene kunin kat spital dulu..cam ni la jugak....sedey....:(




then pas tgk bb ngn aunty, kitorang trus gerak lik Nilai.dekat je pun Bangi-Putrajaya ke Nilai tu...tido Nilai 1 malam, pastu bila dapat tau je Aunty ngn bb Mia da leh discharge ape lagi,bergegas la berkemas nak balik..dapat tengok kat umah lagi best..leh lepak lama2 sikit......so bergerak pulak ke Sg. Merab, Bangi....puas hati dapat gak pegang bb Mia....


bestnya dapat dukung bb baru lahir..Aisy da besa...da tak kire bb sgt dah..hehehe..omel kan bb Mia..merah muka ia..


kongsi rezeki.....




Satu momentum yang Mumy takkan lupa ialah Mumy menyusukan Mia....walaupun ia ni bb gurl tp nampak gaya kuat nyusu tau..kalah Aisy..hehe...sian ibu Mia..Mia jap jap ngek..ngek, so sbagai seorang yg pernah de pengalaman mcm tu Mumy faham n dapat rase pe ibu Mia tu rasa...yelah,bb syik nangis nak nyusu sedangkan susu badan mase tu lum banyak..biasalah baru sgt bersalin kan...lain orang lain rezeki dia..ada yang lum bersalin pun susu da kuar mengalir2...Mumy sendri da dekat seminggu lahirkan Aisy baru la kuar setitik..setitik....

So ape lah salahnya kalau Mumy berbakti pada anak saudara Mumy sendiri kan...Mumy pun offer dekat Aunty Zura, nak tak kalau Mumy tolong susukan Mia waktu tu, n Aunty Zura pun tak tolak..alhamdulillah, 2 kali jgak la Mia menyusu ngn Mummy...mudah2an kenyang la ia waktu tu...mase tu Mummy fikir,lau Mumy jadi ibu susuan Mia pun sokay je..ayah Mia n babah Aisy pun sibling..dedua gugurl lak tu..so takde problem pun..tp baru 2 kali je pun, takdela jadi ibu susuan semenanye...tajuk je lebih..he

apepun nasib baik la mase tu Aisy tak meragam..Mumy risau jugak kot2 time mumy susukan Mia tu kot Aisy nangis ke apa, tapi alhamdulillah..Aisy behave....nak2 ramai org yg melayan ia time tu kan....ia pun rilexs je la....ia faham agaknya niat murni Mumy tu.......gud gurl....^_^




budak behave kesayangan Mummy.....ia lagi gemok rupanya dari Mummy...terserlah di situ kan....tehehehe

Friday, December 2, 2011

Babah Mithali.......

pantang tgk mumy pegang phone..tau aje dak cik tu yg mummy nak snap pic dia...



uhu..sensorrr laaa



tgh mandi pun sibuk nak hisap tangan tu....



See...mithali sangat babah Aisy ni tau....buleh mandikan Aisy...panaskan susu Aisy..tukakan pampers Aisy.... ( lagi best Babah da sign contract tuka pampers setiap kali Aisy yakyak )...heheh...best kan....asal Aisy yakyak je mummy panggil babah.....

La ni paling terkini babah da terror mandikan AIsy..okayla sikit..dapatla mummy makan n mandi dulu setiap kali balik kije...kalau tak sebelum ni huru hara skit....mummy balik2 kene siapkan Aisy dulu,then Aisy ni plak pas mandi je mesti nak nenen trus....,kadang2 mummy tak sempat mandi,makan,solat...kadang tu sampai mummy trus tertido sekali ngn Aisy......so skang since babah da buleh mandikan Aisy,mummy lega sikitlah...

Mummy syukur sangat sebab babah ni jenis suami yang sangat ringan tulang...lagipun banyak hal2 urusan rumahtangga yang babah memang buat sendiri....alhamdulillah....so far,babah takdela merungut lau dia kene buat itu ini sendiri..minta2 babah jangan rungut dalam hati la ye..huhuhu...

Tapi kan..ada gak perkara berkenaan Aisy yg babah takleh handle....1st dah tentula nenenkan Aisy...hehehe...tentu2 babah cannot punye.....2nd,tidokan Aisy....mana taknya,asal nak tido je Aisy mesti nak ngempeng dulu so macam mana la babah nk tidokan...lainla kalau Aisy kat umah pengasuh masa mummy kije..pengasuh2 Aisy adala cara tersndri nk tidokan Aisy kan...yg tu mummy tolak tepi..hehe...3rd,potong kuku Aisy..yang ni babah kata sampai bila2 pun babah takleh buat....yo lah...bak kata mummy kat entry sebelum2 ni..babah tu potong kuku dia sendiri pun problem...ini lagi nak potong kuku Aisy? no...no...no....... :p

Sokay la tu......janji babah da boleh tolong handle perkara lain mummy da kira syukur sangat dah pun....tq ye babah....bersama2 la kita jaga urusan anak-anak yer....eh...anak-anak???????????hehehe....btw, ni bukan entry bodek yer babah..ni entry penghargaan tuk babah...hehe..Mummy n Aisy always love u.. <3 



Thursday, December 1, 2011

Kesayanganku Demam....

Kesian anak mummy nih...mummy terbawa virus demam+batuk+selesama kat dia...ingatkan Aisy takkan jangkit sebab mummy tak sihat since Jumaat ( 25 nov 11 )...tgk sabtu Aisy ok...ahad pun ok jerk..sekali tgh2 malam ahad tu ( kira da masuk isnin la sebenarnya ) dgr nafas Aisy da lain mcm...bangun pagi tu sah,memang Aisy da jangkit mummy..bila dgr Aisy batuk lagi kesian..da macam batuk orang tua..badan pun da hangat jerk....masa tu kat kampung lagi...so malam tu sampai je area Damansara trus mummy ngn babah bawa ke Klinik Idzham cawangan Palm Springs tu..sekali dapat doc yang sama masa bawak Aisy for the 1st time...( masa tu Aisy baru umur EMPAT hari... ) kali ni doc tu ok skit la banding mula2 tu..mcm kurang mesra jerk....kali ni ok sangat2....mummy satisfied... ^_^

Nasib baik bila check suhu Aisy da tak tinggi sangat..mummy risau je kene marah ngn doc pasal lambat bawak Aisy gi klinik..tp alhamdulillah la...takde pa pe yg serius sgt....ni 1st time Aisy tul2 tak sihat...sebelum ni lau kene cucuk every month tu elok je..takde kene demam pun....maybe kali ni Aisy kalah sebab duk berkepit je ngn mummy yg asyik2 bersin ngn batuk je..memangla berjangkit sudahnya.....

Yang bestnya pas Aisy check,turn mummy lak...then doc tu bagi mummy MC tuk esoknye..Yeay!!!!!!!!! buleh lepak rehat2 kat rumah ngn Aisy.....n now Aisy da ok dah..mummy je yg lum sembuh betul...antibodi mummy mmg lemah skit...take time sikit nak pulih sepenuhnya....to sokay la..janji buah hati mucuk macam mummy dah pulih.....legaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........


tetiga ni ubat Aisy....demam,sesema n batuk..sian ia...kecit2 lagi da kene makan ubat segala..alahai...


tengok tuh ia buat mata juling...isk....kadang2 lama leh tahan mata tu...risau plak mummy...lekat juling tu nanti baru tauuu..ngeeeeeee


ubat demam...perisa oren..tp ade perisa pun kalau dah namanya ubat..tetap ada pahitnya.....



ubat batuk...perisa strawberi.....tengok muka Aisy da semacam je bila ubat tu da masuk mulut ia...kesian ada...lucu pun ada....heheh

redha je la dik..lau nak cepat baik...sila telan ubat2 tuh yerk....













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....