Iklan Jap..

InstaGram

Wednesday, March 13, 2013

RESEPI : STEAMBOAT DI RUMAH DENGAN SOS ALA JOHNNYS

Assalammualaikum warahmatullah hi wabarakatuh....

Mula-mula tarik nafas panjang-panjang....hembussss....tarik ikut hidung,...lepas ikut mulut...haaaaaahhhhh....okeh....selesaa....

Nampaknya percubaan membuat sos stimbot ( steamboat ) kali ni memang sangat memuaskan hati..tak sia-sia berperang kat dapur dengan anak dara kecil yang sibuk nak membantu....    
k o n o n n y a........... dan bila share gambar kat instagram n fb ramai pulak kawan-kawan nak nakkan resepinya..terutama resepi sos...tapi yang paling membuat hati berbunga-bunga of cos bila encik suami yang memuji....kasiklah seratus orang puji masakan kita pun, tetap takkan sama dengan pujian yang lahir dari mulut suami owhhhh.....tacingggggg

Paling tak boleh blah bila suami siap request suruh buat masa bufday dia nanti...wah...suka sangat lettewwww...tehehehe....good babah good.......

okey tak nak bebel panjang-panjang jom kita tengok bahan, cara dan proses menyediakan stimbot ni yer...


BAHAN STEAMBOAT ;

Combo Steamboat Selection * amik yang mcm ni sangat senang dan untung..macam-macam ada dah..
Tauhu Kering * ini wajib...mumy n babah mmg suka tauhu ni..
Cendawan * apa-apa je la jenis cendawan..tapi paling suka yang panjang-panjang halus tu..ape ek nama dia?hehehe
Sayur * apa-apa aje sayur ikut selera masing-masing
Ayam atau Udang * nak letak boleh taknak pun tak apa...tak salah derrr

* basuh bersih semua bahan-bahan di atas ni ye.. asing-asingkan dalam bekas ikut kategori... :p
* kalau x jumpa yang combo macam mumy cakap ni amik je la bola-bola yang korang suka..jangan bola-bola api sudehhh





bola-bola cinta hati



sayur-mayur pilihan hati






SUP STEAMBOT ;

BAHAN :

Air * terpulang ikut sukatan periuk masing-masing
Bawang putih 3-4 ulas * dicincang
2 kiub pati ikan bilis / 2 kiub pati ayam * mumy pakai jenama knorr
Tulang dan sedikit isi ayam * supaya kuah tu nanti jadi macam stok..
Daun ketumbar * dicincang
Sedikit garam * kalau kuah masih tawar..lau kuah dah ok tak perlu garam ok...

* rebus dulu semua bahan ni atas dapur masak ..bila da mendidih nanti baru pindahkan ke periuk stimbot..pastu celur je la semua bahan stimbot kat atas tadi..



sup stimbot









SOS STEAMBOAT ALA JOHNNYS ;   

* ini penyedap dalam stimbot ni..kalau sos failed... hancus la semuanya..tapi ni resepi hasil google kemudian mumy olah balik ikut suka hati dan naluri...

BAHAN :

8 tangkai lada merah
4 ulas bawang putih
5 sb minyak bijan
5 sb apple cider * nak pakai cuka biasa pun boleh 
5 sb sos ikan
2 sb sos tiram
2 sb kicap * mumy pakai kicap manis jalen..i loikeee
1/2 cawan air
1/2 sb sunquick *  mesti pelik kan..hehe..kat sini la yang bagi rasa masam n pekat dia...
Bijan * disangai dulu yer
1 sb tepung jagung * dibancuh dgn sedikit air suam untuk pekatkan sos..kalau sos mcm da pekat takyah letak pun takpe ye..
Daun ketumbar * racik halus
Garam dan gula secukup rasa * yang ni takde sukatan..korang kene rasa n tambah sendiri..penat la mumy nak tolong rasakan.. muehehe

CARA :

Kisar lada bersama bawang putih..
Masak atas dapur bersama air, minyak bijan,sos ikan,apple cider @ cuka, kicap,sos tiram..
Masak sampai pekat then baru masuk sunquick dan bancuhan tepung jagung ( kalau perlu je ) .
Perasakan dengan garam n gula...kalau rasa dah okey..masukkan sikit bijan yg dah disangai dengan daun ketumbar ..letak sikit je 2 bahan ni..coz nanti masa hidang nak makan baru letak lagi dalam mangkuk sos tu..
okeh siap...senang kan...campak-campak jela.... :p



~~~~~~~~~~~



Orait...bahan stimbot dah bagi contoh..bahan n cara sup dah ada...untuk sos pun sudah....nak apa lagi?nak gambar lagi ????hehe....ok meh layan gambar2 ni..ada sikit je..tak sempat nak snap proper...terima je la ye...yang penting ni dah bagi resepi ni..jangan malas-malas mencuba eh..senang je kan..... ^_^



sos rahsia...haha..rahsia la sangattttttt








bijan ni jangan lupa sangai dulu ye 





okeh boleh makan dah...







mumy punya







mumy punya gak







pun mumy punya...mihmihmih




nota kaki ~ pada sesapa yang teringin nak buat steamboat ni tapi tak ada cooker tuk steamboat jangan risau..sebab mumy pun tak pakai multi cooker mcm kat kedai steamboat tu pun..cooker tu tinggal kat kampung mokil....so yang ni dah tentu-tentu pakai rice cooker je...tak ada masalah..yang penting masak dulu kuah sup tu sampai mendidih atas dapur biasa..pastu baru alih letak kat rice cooker n tekan suhu tuk cook..bila macam bebola semua da masak sila tukar ke warm....senang aje..kita yang buat dia..bukan dia yang buat kita...kan?ha..da macam makcik-makcik sangat cakap macam ni..ok bye.






Friday, March 8, 2013

JJCM : STEAMBOAT & GRILL DI SEOUL GARDEN

Assalammualaikum....

eh last week takde update apa-apa ek..aiseh....cemana ni...mula la ni malas-malas balik ni eh...aduduh...yang semenanya bukan malas tau..tapi laptop dah takde..kikiki....jap je pun pakai asus hari tu..dah let go kat adik ipar sebab jari jemari demok ni macam tak serasi je dengan keypad chocolate macam tu...asyik typo pastu jadi bukan-bukan...tak suka lahhhhhh

ni banyak ni nak citer ni....yang mana satu ni nak update dulu ni...adeh...kalo da terskip banyak hari macam ni la..ha ..kumpul macam-macam dalam kepala tapi sudahnya apa pun takdaaaaa..hahaha

ok fine....kita share pasal makan-makan sempena birthday atok aisy dulu la ek...actually makan-makan tu pun buat awal sebab masa tarikh sebenar tu atok ada kat Belgium...so kene sambut dulu la...cuma kali ni takda kek....tak tau kenapa...ke memang takda sapa teringat kek kot...biasanya kalau dengan family belah babah aisy ni, setiap kali ada birthday sapa-sapa mesti de pegi makan-makan mcm ni n mesti ade kek...wajibulghunnah...hehe...

Uncle Wan yang cadangkan tempat makan kali ni dan dipersetujui semua orang sebab semua pun suka steambot kan...mula-mula mumy dapat tau nak makan kat kedai steambot dengan info yang mengatakan bayaran per head dalam rm35 terus kepala otak ni duk teringat Seoul Garden...sekali betullll kau.....well..mumy aisy kalau bab-bab makan ni kan memang terror..hahahah




kitorang gi SG kat IOI Mall Puchong...
jenuh gak nak mencari kedainya..pasal IOI ni kan boleh tahan besar n luas kan..lebih kurang macam One Utama gak lah..tp OU tu kitorang dah familiar so tak blur sangat,..








perkara wajib haruslah posing dulu...







sekali da sampai tu tanya pekerja kat kaunter tu depa tak kasi masuk dulu even dah book sebab term kat situ kene  bayar dulu ikut kepala baru boleh masuk n makan...so masa tu uncle wan n family belum sampai...tunggu kat luar je lah dulu...budak hip hop tu pulak da tak betah dah duk dalam buggy tu lama-lama...bagi kaki...seronok bukan main aih..








best kat sini sebab dia jenis steambot n grill...so nak rebus-rebus boleh..grill pun boleh...mumy memang layan dedua ar...dasar pencinta makanan katakan....
* yang hujung kiri tu la nenek aisy..yang sebelah tu pulak aunty zura...makan jangan tak makan zura...zura makan lebih sikit pun takpe..pasal badan zura dengan mumy ni dah macam no 1 0 tau...mihmihmih....







budak-budak kalau gi tempat makan mana boleh tahan lama duk diam-diam kan..standard la tu...gelisah tak tentu arah dah..nasib baik babah punya speed makan agak laju so siap tu apa lagi..jalankanlah tanggungjawab melayan anak dara sorang ni...







Damia Nur Ilham....hebat mia..macam-macam mia makan hari ni kan..khusyuk je mula-mula tu tengok dia makan...tapi tak lama jugak...dah namanya budak...hehe..dia ni penceria keadaan jugak...karakter mia ngn aisy agak jauh beza...takpela..kang kalau sama je bosan pulak kan..sebelah mia yang tengah khusyuk ngapp tu uncle ani...ha...nama dia Dzul Azzrani n panggilan ani...jangan pelik ye...ini betul-betul..bukan rekanan...hehe








kimchi u'olls..............kimchiiiiiiiiii
haha...peminat kdrama kan..haruslah nak sangat makan kimchi ni kan...
before ni dah penah try yg babah beli kat jusco tapi rasa dia pelik sesangat..dua tiga kali makan je pastu masuk tong dah...sebagai pencinta makanan,mumy tak suka nak judge sesuatu makanan tu hanya pada percubaan pertama dan kedua...harus diambil kira, kalau yang kita pernah makan sekali dua tu tak sedap..maybe kedai tu yg tak reti buat yg sedap kan..so kene try lagi dan lagi sampai jumpa yg nice...n well said..kimchi kat SG ni terbaiklah...lagipun rasanya kimchi kat sini yg jenis fresh..bukan fermented macam kalau kita beli dalam pax tu...
hoii panjangnya penerangan.







daging yang dah digrill...atau korean name dia bulgogi la..
ada macam-macam perasa dah daging ni..
tp kitorang lagi suka yang ori...
siap ada yang perap dengan kopi..
apekah?????????
pelik kot..









nah....makan dia kene la buat macam ni..baru feel tu mari...kikiki
buh kimchi dengan daging ( bulgogi ) yang dah digril tu atas salad...bungkus leklok pastu ngapp...
krapp kurpp krappp....
hmm...dap dapnye...
tengah menaip ni pun duk kecur air liur aihh







kasi bungkusssssssss




ok tu je....yang paling kesian..cerita punya cerita sekali gambar tuan punya badan yang diraikan dengan tuan yang menempah tempat ni takdak....harap maaf....okeh...jumpa lagi nanti-nanti ek..banyak lagi oo cerita terperap ni......tata !











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....