Iklan Jap..

InstaGram

Friday, February 22, 2013

Selesema keluar air mata

Assalammualaikum...

Ini budak tengah hari suka tido..da petang baru bangun,baru nak makan lunch...tonggang terbalik jadual makan dia ni..

Sejak semalam selera aisy da mula ada..alhamdulillah..isnin tu sebenarnye aisy da mula x sihat..suhu jap panas jap ok..macam dedar je..pastu tido malam batuk teruk lakk.takut dengar...satu lagi yg lagi risau psl selesema dia..hingus keluar sikit sikit je tp airmata syik meleleh je keluar...bile tanya doktor rupenye sebab hidung da block..i c....baru faham n lega..pelik gak kan..tetiba airmata lak meleleh bukan main walhal x menangis pun...

* try update pakai hp thru android aps blogger..gambar x boleh nak susun ..ikut dan je dia kuar..nasib la labuu

Tuesday, February 19, 2013

RESEPI: AYAM UNGKEP

Assalammualaikum...


Kalau refer pada update instagram kat atas tu ..boleh nampak dah mumy masak apa kan..ape lagi...meh share resepi ni lak..mari la memartabatkan masakan keturunan kita..ape lagi kalau bukan Jawa..dengar nama pun dah tau kan....sonang yang amat resepi ni....tengah-tengah masak tu bila bau naik rasa da macam nak hari raya pun ada sebab bau dah macam rendang....

Ungkep ni ada macam-macam gaya resepi sebab ada orang cuma pakai geng-geng bawang, halia, lengkuas macam tu saja...tp lau mumy punya mesti ada letak rempah macam ketumbar,jintan manis,jintan putih dll...
kalau maktok aisynye versi sama macam yang mula-mula tu...takda berempah tapi stil mantap...huii..air tangan omak gila nak cakap tak sedappp...goreng telur mata pun sedap tauuuuu





mendidih-didih,,,time ni la yang bau naik asyikkkk sangat tuu






kasi kering itu kuah...baru mantapp




Dari Dapur Mummy : Ayam Ungkep

Bahan A ;

Setengah ekor ayam - potong sederhana
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 batang serai - ketuk-ketuk je
1 labu bawang holland - hiris tebal boolattt booolatttttt..hehe
1 keping asam jawa
4 sb minyak masak - mumy pakai minyak kanola..kadang-kadang minyak zaitun..jarang la guna sawit..
Air secukupnya - pandai-pandai lah agak yee
Garam juga secukup rasa

Bahan B ; ( bumbu untuk dikisar )

3 ulas bawang putih
1 labu bawang holland
2 sb ketumbar
2 sb jintan manis
2 sb jintan putih
2 inci halia - tambah lengkuas pun ok
1 inci kunyit hidup
1 sb lada hitam - kalau tak suke pedas leh kurangkan..kalau nak lagi pedas boleh tambah cili api...
1 biji kentang - belah 6 ke 8 ke...up to youu

* kisar semua bahan ni yer

Cara Memasak ;

1. Panaskan kuali dengan minyak then tumis kayu manis, bunga lawang dengan serai..
2. Then tumis sekali bumbu yang dikisar tadi sampai naik bau..hm..harumm
3. Bila da agak-agak garing, masukkan ayam dan kacau..
4. Masukkan air, kacau rata..letak asam keping..letak kentang..bawang besar hiris..biar reneh agak2 sengah jam kot..smpi ayam n kentang empuk skit..
5. Letak garam..n biar air dia mengering..kacau-kacau jap... n try test rasa dia..lau da ok.....pe lagi..tutup ler api tu makcik..
6. Yey..boleh hidang dah..nyumnyumm...mumy suka makan ngan salad...baru la balance rase rempah masin-masin masam tu....





nomnomnommmmmmmmm



Cuba jangan tak cubaa..............










Monday, February 18, 2013

RESEPI: PUDING TRIFLE PALING SIMPLE

Assalammualaikum....

So far baru dua kali buat pencuci mulut ni...agak-agak teringin nak makan menda yang sejuk-sejuk..manis-manis....boleh la buat ni..tp manis tak manis sangatlah...sedang-sedang aje.....makan memang seronok tapi kesihatan kena titik berat jugak.....

Meh tengok resepi dia eh...simple je resepi mumy ni..kalo korang rajin cuba google lagi..macam-macam boleh diletak lagi kat trifle ni..kira resepi yang mumy bagi ni paling ringkas n memudahkan la eh...senang je pun nak cari bahannya...pergi je lah kat giant ke tesco ke apa..semua ada kat situ..




tak dan lah nak snap-snap gambar masa tengah kacau kastard semua tu..tang ni je baru dapat nak pegang henpon..ni dah siap susun kek kat layer bawah..da letak kastard ngan buah koktel..agak selekeh di situ...mujur ada adik bujang tolong masa tu...mekacehhh




da letak jelly..tinggal nak masuk peti ais jer



Dari Dapur Mummy : Puding Trifle

Bahan-bahannya ;

Sebungkus Swiss Roll kek ( kek gulung ) - nak perisa apa terpulanglah ikut citarasa masing-masing ye
Sekotak agar-agar / jelly segera - selalu orang pakai perisa rasberi/strawberi...
1 cawan air masak
1 tin buah-buahan koktel
2 sb tepung kastard
1/2 cawan gula halus - kalau takde gula biasa pun boleh je
3 cawan susu segar @ 1 tin susu cair

Cara Membuatnya ;

1. Campurkan tepung kastard, gula dengan susu tu dalam periuk dan masak hingga mendidih..pas tu tutup api n ketepikan eh..
2. Potong kek tadi tu ( tebal dia terpulang la ) pastu susun siap-siap dalam bekas..nak cantik letak dalam gelas kaki tu..nanti masa nak makan leh feeling-feeling macam kat kedai best-best.. :p
3. Buka tin koktel tu, tuangkan jus dia atas susunan kek tu..kasi kek tu lembap..
4. Tuang pulak kastard yang dah dimasak tadi tu atas kek bagi rata..then terus tabur buah-buahan koktel tadi...
5. Da adjust layer kastard ngn susuan buah koktel tu kasi cantik,apa lagi...masuk la dalam peti ais kejap..sejam dua da boleh ngapp dah....

Ha....senang je kan...tapi kalau tengok resepi lain ade yang siap letak krim   sebagai top layer..pastu tabur lak choc rise ke apa ke ikut suka...fuh..memang mabeles.....




taraaaa.......kemain hang kan...suruh orang letak dalam gelas berkaki la apa..sekali  hang pun letak dalam bekas plastik je..tehehe...jadiklaa dari takde... :p




Okeh...selamat mencuba yaaaaaaa  ^_^















Sunday, February 17, 2013

RESEPI: STEW DAGING

Assalammualaikum....

Ini resepi pertama mumy nak share kat blog ni...sudi-sudikanlah mencuba yer...ramai gak kawan-kawan kat fb yang minta resepi...so jangan kedekut ilmu...tak baik... lagi ramai yang amik ilmu yang kita kongsi tu lagi banyak pahala kita kutip..tak gitu ? :)

ni gambar hasil air tangan mumy..mana tahu hasil tangan korang lagi mabeles kan....





antara bahan-bahannya




masuk-masuk jadilah stew....ni masa belum masuk air , bancuhan tepung jagung





ok ni pulak resepinya...cuba jangan tak cuba...kalau sedap leh la hulur sepinggan kat mumy..hehe


Dari Dapur Mummy : Stew Daging

Bahan A ( untuk menumis )

3 ulas bawang putih ( dihiris )
1 labu bawang besar holland ( dihiris kasar )
2 inci halia ( hiris jugak .. mumy suke letak banyak..bagus tuk buang angin.. :p )
2 sb minyak masak ( mumy pakai olive oil..healthy )

Bahan B

500 gram daging segar ( lembut n juicy je bila makan...) kalau pakai daging beku make sure rebus dulu..
2 biji kentang size sederhana ( dadu ikut suka )
2 batang saderi ( dimayam ikut suka )
1 batang lobak ( mayam ke potong ke ikut kreativiti lah ye )
3 biji tomato ( dadu leh potong biasa leh )
1 sb lada hitam ( ditumbuk..mumy letak setengah sb je sebab aisy makan lauk ni jugak )
1 sb rempah sup (*nak letak leh taknak pun takpe...)
1 sb tepung jagung ( bancuh dgn air masak dalam setengah cawan )
1/2 biji capsicum ( mumy letak yg kaler hijau je )
2 cawan air ( agak-agak je lah )
garam secukup rasa


Cara Memasak ;

1. Memula panaskan minyak, lepas tu tumiskan bawang putih dengan halia sampai naik bau.
2. Masukkan segala daging, kentang,lobak, saderi, lada hitam, rempah sup dengan air tadi..biar je sampai agak-agak daging, kentang ngn lobak tu empuk..tp nak elok lobak tu biar jgn smpi lembik sangat ye..
3. Pas tu masukkan bancuhan tepung jagung tu tuk bagi kuah jadi pekat likat..biar mendidih..letak garam..agak2 sendiri la eh yang ni...rasa-rasa sendiri la...
4. Baru masukkan hirisan bawang besar ngn tomato..kejap je yang ni.jgn lama nnti lembik lak tomato.
5. Masuk capsicum n terus matikan api...
6. Angkat dan hidang dan siap untuk dingapppp....nomnomnommmm





taraaaaaaaa





Ha...senang je kan....simple je nak buat cuma yang leceh part nak sediakan bahan mula2 tu..macam2 kene potong kene hiris....

okeh....selamat mencubaaaaaaaa.... ^_^











Wednesday, February 13, 2013

MAIN MASAK MASAK

Assalammualaikum....



Buat sesapa yang baca belog ni ( kalau ada ) mumy nak bagitau awal-awal yang mumy now is a fulltime housewife...so motif utama belog ni dihidupkan semula pun sebab nak share resepi-resepi yang telah dicuba semenjak aktif kat dapur ni...mula fikir nak buat belog baru je kan...tapi last-last sayang pula dengan belog ni...at least leh publish macam-macam kat sini..rojak pun rojak lah

Mulanya member-member dekat #facebook la selalu suruh or minta share resepi...yelah mumy asal masak je nanti mulalah nak upload pic kat fb tu...bukan nak show off tapi nak share la kan...hari ni kita masak apa....leh jadi fail jugak tu..sebab kadang bila dah lama-lama buntu nak masak apa...buka balik album-album tu terus dapat idea.... 



Ikan Tenggiri Masak Kicap & Sayur Bayam Masak Air..ataupun orang jawa kata ' Masak Bening'








Ikan Selar + Nenas Masak Asam Rebus, Ikan Bawal Panggang, Sayur Bayam Bening.. ( sayur bening dengan sup memang selalu diulang tayang memandangkan ada anak kecik ni..lauk wajib ni )






Ikan Bawal Sweet Sour & Sawi Goreng






Ayam Sweet Sour, Ayam Goreng Kunyit & Sayur Kobis+Lobak Bening....


Ada juga orang panggil sup sayur ek kalau macam ni..tapi bagi mumy kalau sup wajib ada ' Halia'..





Sambal Sotong + Sayur Pak Choy Bersos Tiram





Sup Ayam, Ikan Bilis Masak Kicap, Telur Dadar, Sambal Belacan & Salad....
Lauk macam ni memang layan habis kalau takde stok bahan basah atau bila tekak dah muak makan lauk lain..kene dengan nasi panas...fuh...bertambah-tambah...




Ikan Kembong Masak Lemak Cili Api , Sayur Kacang Panjang Goreng, Salad + ulam-ulaman & Sambal Belacan






Daging Dendeng Berlada, Sayur Kacang Buncis Goreng, Ikan Tenggiri Kukus & Sayur Campur Bening... ( Ikan dengan sayur ni Cik Aisy kita punya... )






Ikan Kerisi + Bendi Masak Asam Pedas, Daging Panggang Cecah Kicap Manis,Ikan Tenggiri Goreng & Labu Masak Lemak... ( Cik Aisy punya jugak.. )





Pavlova si pemanis mulut ...haaa...dessert pun ada tau...jangan main-main..hehe...percubaan pertama alhamdulillah la menjadi juga..bolehlah buat makan-makan sendiri....





So ini la antara masakan yang pernah dibuat...untuk pengetahuan, masa berkerja dulu memang terus teranglah mumy jarang masuk dapur...seminggu sekali pun susah...so ilmu masak memasak ni boleh kata agak jahil jugakla....tu yang bila berjaya je buat sesatu resepi tu mesti nak share...bangga ooo dapat jugak hasilkan air tangan sendiri walaupun cuma diri sendiri, suami dan anak je yang merasanya....ok lah tuuuuu.... :D







Friday, February 8, 2013

SELAMAT HARI JADI MUMMY

Assalammualaikum...


Eh...ucap selamat untuk diri sendiri yer mumy...hehe..apa lah salahnya kan....
hm...tahun ni tahun terakhir umur mumy dalam lingkungan 20an...huhu...lepas ni tak dapat dah..30an...eeeee..setahun je lagi.....macam tak percaya pun ada..dewasa dah mumy ni ye...tehehehe...

Alhamdulillah masih bernafas dan diberi kesempatan untuk memperbaiki diri..doa pada Allah moga diberi kesempatan untuk melihat Aisy membesar dengan sempurna...mudah-mudahan....

Kali ni dapat macam-macam gift combo dari babah..hehe..terima kasih suamiku...cuma risau pulak bila fikir birthday babah bulan Mac nanti..mumy nak bagi apa?mumy kan tak ada pendapatan dah...ada tak ada babah bagi mumy duit nanti mumy belikan hadiah yer...boleh tak gitu?tehehehe...aci tak aci tak? :p




Dari Suami Terchenta..kek ada..hadiah ada..kad ada..tetiba gift dari Saji pun ada?he..kebetulan ada event apa entah kat office babah hari tu...susah-susah je babah ni..tapi mummy suka..hikhik...maceh..




Kuali gambar adalah dahsyat sama sekali...malam tu babah belanja dinner kat Sakae Sushi The Curve...mula-mula tu duk kecek nak makan kat Bulgogi Brother tapi memandangkan belanja tuk gift dan perkara lain dah melampaui budget, maka bersyukurlah dengan apa yang ada..ok apa mak..an kat Sakae ni.. BBQ Beef dia memang terbaik....cair dalam mulut....nomnomnomm...







Kek Chocolate Moist SR sponsor dari Mertua masa balik hujung minggu tu..terima kasih Mak, Abah n Adik..
 




 
Tak sangka dah tua-tua ni pun merasa dapat potong kek..







Si kecik yang tak puas hati tengok mumy dia duk potong kek...kasik can la Aisy...sesekali je...nanti bulan 7 nanti mumy buat kek special untuk Aisy eh... :D










owh lupa pulak nak khabar...the birthday date adalah pada Januari lepas...tapi kalau nak bagi hadiah sekarang pun masih accept lagi....ngeheheheh...

Wednesday, February 6, 2013

Babah Kena Kurus...eh...Kursus.....

Assalammualaikum warahmatullah.....



Hari ni kita bersiaran dari rumah Paktok & Maktok dan insyaAllah akan stay kat sini untuk seminggu....Babah ada kursus dekat Felda Bukit Rokan tiga hari start hari ni..so malam tadi  pas babah balik kerja...siap2...dalam pukul 9.30 kami gerak dari KD...kali ni exit tol Yong Peng ( biasanya tol Tangkak ) so perjalanan ambil masa dalam empat jam jugakla nak sampai...kematu gak punggung empat jam duduk dalam kereta sambil pangku baby besar tu kan....ngam pukul 1.30am sampai la kat parking rumah Paktok...

Kemain seronok lagi Paktok ngn Maktok tengok Aisy dah sampai...lagi teruja bila Paktok hulur tangan nak salam, Aisy sambut siap tunduk kepala lagi nak cium tangan...tu dia...pencapaian besar tu pasal selama ni kalau sesapa hulur tangan jangankan ia nak sambut...ia tepis lagi ada....sabo jer lah...
so ni walaupun ia tak kenal or tak nak orang tu ambil ia, apa-apa hal ia akan sambut salam tu dulu...alhamdulillah....

La ni babah pun da sampai kat tempat kursus...tinggalla mumy ngn Aisy kat rumah ni...tiga hari dua malam tu kita tak jumpa babah tau Aisy..harap  ia tak meragam la duk cari babah dia...nak nak time nak tidur nanti...budak kecik ni dah biasa jadikan babah dia tu macam bantal peluk...tak tau la cemana nanti malam ni....

So babah...kursus elok-elok ye kat sana tu..lau free wassap ke apa ke kat kami ni yer...lama dah kot tak pisah-pisah macam ni....huhu....winduuuu.........   :p





we will miss you babah...jumpa jumaat nanti eh

Friday, February 1, 2013

Kami Dah Balik...!

Assalammualaikum....

wah.....belog ni bernafas lagi la....
sian...lama giler tak bersihkan...
macam2 benda nak citer ni dekat 10 bulan tak updatekan..
macam2gak yang jadi.. nanti mummy citer satu2 eh....
insyaAllah pasni salu la de citer baru coz mummy dah dapat notebook sendiri.....


yeay......!
tq babah Aisy...
babah belikan dengan syarat mummy tak abaikan aisy dan dapur..heheheheh
tu dia kemain dia punya syarat kan.....
baiklah boss...
saya menurut perintah....

a











 ha..ni lah bff baru mummy pas ni...
takde alasan dah x dapat nak posting...
banyak resepi menunggu untuk dikongsi..
well la ni kan memasak da jadi satu hobi...
tak baik hampakan permintaan orang kan..
heheh..
so.....jumpa lagi nanti eh ...


daaaaaa....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....