Iklan Jap..

InstaGram

Tuesday, February 19, 2013

RESEPI: AYAM UNGKEP

Assalammualaikum...


Kalau refer pada update instagram kat atas tu ..boleh nampak dah mumy masak apa kan..ape lagi...meh share resepi ni lak..mari la memartabatkan masakan keturunan kita..ape lagi kalau bukan Jawa..dengar nama pun dah tau kan....sonang yang amat resepi ni....tengah-tengah masak tu bila bau naik rasa da macam nak hari raya pun ada sebab bau dah macam rendang....

Ungkep ni ada macam-macam gaya resepi sebab ada orang cuma pakai geng-geng bawang, halia, lengkuas macam tu saja...tp lau mumy punya mesti ada letak rempah macam ketumbar,jintan manis,jintan putih dll...
kalau maktok aisynye versi sama macam yang mula-mula tu...takda berempah tapi stil mantap...huii..air tangan omak gila nak cakap tak sedappp...goreng telur mata pun sedap tauuuuu





mendidih-didih,,,time ni la yang bau naik asyikkkk sangat tuu






kasi kering itu kuah...baru mantapp




Dari Dapur Mummy : Ayam Ungkep

Bahan A ;

Setengah ekor ayam - potong sederhana
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 batang serai - ketuk-ketuk je
1 labu bawang holland - hiris tebal boolattt booolatttttt..hehe
1 keping asam jawa
4 sb minyak masak - mumy pakai minyak kanola..kadang-kadang minyak zaitun..jarang la guna sawit..
Air secukupnya - pandai-pandai lah agak yee
Garam juga secukup rasa

Bahan B ; ( bumbu untuk dikisar )

3 ulas bawang putih
1 labu bawang holland
2 sb ketumbar
2 sb jintan manis
2 sb jintan putih
2 inci halia - tambah lengkuas pun ok
1 inci kunyit hidup
1 sb lada hitam - kalau tak suke pedas leh kurangkan..kalau nak lagi pedas boleh tambah cili api...
1 biji kentang - belah 6 ke 8 ke...up to youu

* kisar semua bahan ni yer

Cara Memasak ;

1. Panaskan kuali dengan minyak then tumis kayu manis, bunga lawang dengan serai..
2. Then tumis sekali bumbu yang dikisar tadi sampai naik bau..hm..harumm
3. Bila da agak-agak garing, masukkan ayam dan kacau..
4. Masukkan air, kacau rata..letak asam keping..letak kentang..bawang besar hiris..biar reneh agak2 sengah jam kot..smpi ayam n kentang empuk skit..
5. Letak garam..n biar air dia mengering..kacau-kacau jap... n try test rasa dia..lau da ok.....pe lagi..tutup ler api tu makcik..
6. Yey..boleh hidang dah..nyumnyumm...mumy suka makan ngan salad...baru la balance rase rempah masin-masin masam tu....





nomnomnommmmmmmmm



Cuba jangan tak cubaa..............










No comments:

Post a Comment

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....