Iklan Jap..

InstaGram

Monday, February 18, 2013

RESEPI: PUDING TRIFLE PALING SIMPLE

Assalammualaikum....

So far baru dua kali buat pencuci mulut ni...agak-agak teringin nak makan menda yang sejuk-sejuk..manis-manis....boleh la buat ni..tp manis tak manis sangatlah...sedang-sedang aje.....makan memang seronok tapi kesihatan kena titik berat jugak.....

Meh tengok resepi dia eh...simple je resepi mumy ni..kalo korang rajin cuba google lagi..macam-macam boleh diletak lagi kat trifle ni..kira resepi yang mumy bagi ni paling ringkas n memudahkan la eh...senang je pun nak cari bahannya...pergi je lah kat giant ke tesco ke apa..semua ada kat situ..




tak dan lah nak snap-snap gambar masa tengah kacau kastard semua tu..tang ni je baru dapat nak pegang henpon..ni dah siap susun kek kat layer bawah..da letak kastard ngan buah koktel..agak selekeh di situ...mujur ada adik bujang tolong masa tu...mekacehhh




da letak jelly..tinggal nak masuk peti ais jer



Dari Dapur Mummy : Puding Trifle

Bahan-bahannya ;

Sebungkus Swiss Roll kek ( kek gulung ) - nak perisa apa terpulanglah ikut citarasa masing-masing ye
Sekotak agar-agar / jelly segera - selalu orang pakai perisa rasberi/strawberi...
1 cawan air masak
1 tin buah-buahan koktel
2 sb tepung kastard
1/2 cawan gula halus - kalau takde gula biasa pun boleh je
3 cawan susu segar @ 1 tin susu cair

Cara Membuatnya ;

1. Campurkan tepung kastard, gula dengan susu tu dalam periuk dan masak hingga mendidih..pas tu tutup api n ketepikan eh..
2. Potong kek tadi tu ( tebal dia terpulang la ) pastu susun siap-siap dalam bekas..nak cantik letak dalam gelas kaki tu..nanti masa nak makan leh feeling-feeling macam kat kedai best-best.. :p
3. Buka tin koktel tu, tuangkan jus dia atas susunan kek tu..kasi kek tu lembap..
4. Tuang pulak kastard yang dah dimasak tadi tu atas kek bagi rata..then terus tabur buah-buahan koktel tadi...
5. Da adjust layer kastard ngn susuan buah koktel tu kasi cantik,apa lagi...masuk la dalam peti ais kejap..sejam dua da boleh ngapp dah....

Ha....senang je kan...tapi kalau tengok resepi lain ade yang siap letak krim   sebagai top layer..pastu tabur lak choc rise ke apa ke ikut suka...fuh..memang mabeles.....




taraaaa.......kemain hang kan...suruh orang letak dalam gelas berkaki la apa..sekali  hang pun letak dalam bekas plastik je..tehehe...jadiklaa dari takde... :p




Okeh...selamat mencuba yaaaaaaa  ^_^















No comments:

Post a Comment

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....