Iklan Jap..

InstaGram

Wednesday, March 13, 2013

RESEPI : STEAMBOAT DI RUMAH DENGAN SOS ALA JOHNNYS

Assalammualaikum warahmatullah hi wabarakatuh....

Mula-mula tarik nafas panjang-panjang....hembussss....tarik ikut hidung,...lepas ikut mulut...haaaaaahhhhh....okeh....selesaa....

Nampaknya percubaan membuat sos stimbot ( steamboat ) kali ni memang sangat memuaskan hati..tak sia-sia berperang kat dapur dengan anak dara kecil yang sibuk nak membantu....    
k o n o n n y a........... dan bila share gambar kat instagram n fb ramai pulak kawan-kawan nak nakkan resepinya..terutama resepi sos...tapi yang paling membuat hati berbunga-bunga of cos bila encik suami yang memuji....kasiklah seratus orang puji masakan kita pun, tetap takkan sama dengan pujian yang lahir dari mulut suami owhhhh.....tacingggggg

Paling tak boleh blah bila suami siap request suruh buat masa bufday dia nanti...wah...suka sangat lettewwww...tehehehe....good babah good.......

okey tak nak bebel panjang-panjang jom kita tengok bahan, cara dan proses menyediakan stimbot ni yer...


BAHAN STEAMBOAT ;

Combo Steamboat Selection * amik yang mcm ni sangat senang dan untung..macam-macam ada dah..
Tauhu Kering * ini wajib...mumy n babah mmg suka tauhu ni..
Cendawan * apa-apa je la jenis cendawan..tapi paling suka yang panjang-panjang halus tu..ape ek nama dia?hehehe
Sayur * apa-apa aje sayur ikut selera masing-masing
Ayam atau Udang * nak letak boleh taknak pun tak apa...tak salah derrr

* basuh bersih semua bahan-bahan di atas ni ye.. asing-asingkan dalam bekas ikut kategori... :p
* kalau x jumpa yang combo macam mumy cakap ni amik je la bola-bola yang korang suka..jangan bola-bola api sudehhh





bola-bola cinta hati



sayur-mayur pilihan hati






SUP STEAMBOT ;

BAHAN :

Air * terpulang ikut sukatan periuk masing-masing
Bawang putih 3-4 ulas * dicincang
2 kiub pati ikan bilis / 2 kiub pati ayam * mumy pakai jenama knorr
Tulang dan sedikit isi ayam * supaya kuah tu nanti jadi macam stok..
Daun ketumbar * dicincang
Sedikit garam * kalau kuah masih tawar..lau kuah dah ok tak perlu garam ok...

* rebus dulu semua bahan ni atas dapur masak ..bila da mendidih nanti baru pindahkan ke periuk stimbot..pastu celur je la semua bahan stimbot kat atas tadi..



sup stimbot









SOS STEAMBOAT ALA JOHNNYS ;   

* ini penyedap dalam stimbot ni..kalau sos failed... hancus la semuanya..tapi ni resepi hasil google kemudian mumy olah balik ikut suka hati dan naluri...

BAHAN :

8 tangkai lada merah
4 ulas bawang putih
5 sb minyak bijan
5 sb apple cider * nak pakai cuka biasa pun boleh 
5 sb sos ikan
2 sb sos tiram
2 sb kicap * mumy pakai kicap manis jalen..i loikeee
1/2 cawan air
1/2 sb sunquick *  mesti pelik kan..hehe..kat sini la yang bagi rasa masam n pekat dia...
Bijan * disangai dulu yer
1 sb tepung jagung * dibancuh dgn sedikit air suam untuk pekatkan sos..kalau sos mcm da pekat takyah letak pun takpe ye..
Daun ketumbar * racik halus
Garam dan gula secukup rasa * yang ni takde sukatan..korang kene rasa n tambah sendiri..penat la mumy nak tolong rasakan.. muehehe

CARA :

Kisar lada bersama bawang putih..
Masak atas dapur bersama air, minyak bijan,sos ikan,apple cider @ cuka, kicap,sos tiram..
Masak sampai pekat then baru masuk sunquick dan bancuhan tepung jagung ( kalau perlu je ) .
Perasakan dengan garam n gula...kalau rasa dah okey..masukkan sikit bijan yg dah disangai dengan daun ketumbar ..letak sikit je 2 bahan ni..coz nanti masa hidang nak makan baru letak lagi dalam mangkuk sos tu..
okeh siap...senang kan...campak-campak jela.... :p



~~~~~~~~~~~



Orait...bahan stimbot dah bagi contoh..bahan n cara sup dah ada...untuk sos pun sudah....nak apa lagi?nak gambar lagi ????hehe....ok meh layan gambar2 ni..ada sikit je..tak sempat nak snap proper...terima je la ye...yang penting ni dah bagi resepi ni..jangan malas-malas mencuba eh..senang je kan..... ^_^



sos rahsia...haha..rahsia la sangattttttt








bijan ni jangan lupa sangai dulu ye 





okeh boleh makan dah...







mumy punya







mumy punya gak







pun mumy punya...mihmihmih




nota kaki ~ pada sesapa yang teringin nak buat steamboat ni tapi tak ada cooker tuk steamboat jangan risau..sebab mumy pun tak pakai multi cooker mcm kat kedai steamboat tu pun..cooker tu tinggal kat kampung mokil....so yang ni dah tentu-tentu pakai rice cooker je...tak ada masalah..yang penting masak dulu kuah sup tu sampai mendidih atas dapur biasa..pastu baru alih letak kat rice cooker n tekan suhu tuk cook..bila macam bebola semua da masak sila tukar ke warm....senang aje..kita yang buat dia..bukan dia yang buat kita...kan?ha..da macam makcik-makcik sangat cakap macam ni..ok bye.






64 comments:

  1. suka3...heheh..TQ yekk....
    akan dicuba nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Worait...lau buat nt share ar gmbr ke ape..leh wat aku plak trliur balik.. :D

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Aji smpi 3 kali komen..tehehe..cube ji jgn x cube..msti mel lg sayanggg ..ngee :D

      Delete
  4. Alaaa..ingt x lepas.line skudap.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..pastu komen lak mmg x appear trus..kene approve dlu..he :p

      Delete
  5. Akak thanks... sedap sgt.. nk cuba sgt2× nanti dah cuba sya bgtau k, huhu

    ReplyDelete
  6. Wlcome sis.,nnt da cube up la gambar ke entry ke,.hehe.,tq

    ReplyDelete
  7. tq untuk resepi ni... senang faham mumi explain

    ~Bidadari Syurga~

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most wlcome cik bidadari syurga...^_* Da cuba dah?

      Delete
  8. Nak try petang nie nak jamu mak r.... doakan berjaya ek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori baru jengah blog..so da cuba lum ni orang bujang?mesti mak suka kan

      Delete
  9. tetiba terngin..thanks for sharing d recipe, i follow ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome sis wiyah...sharing is caring..hehe

      Delete
  10. Replies
    1. Alhamdulillah..selamat mncuba sis zeyana

      Delete
  11. Tq sis...dh try dh..alhmdulillah jd..rsa mcm sos johny gitu..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah yeke..bestnya..alhamdulillah x sia2 cuba kan...

      Delete
  12. Assalam... nak tumpang tanye betul ke sukatan tu pakai sudu besar..

    ReplyDelete
  13. Assalam... nak tumpang tanye betul ke sukatan tu pakai sudu besar..

    ReplyDelete
  14. Assalam... nak tumpang tanye betul ke sukatan tu pakai sudu besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis rokiah..yer sis..pakai sudu sayur/sudu makan tu

      Delete
  15. saya mohon mintak resepi ya..nmpk sedap

    ReplyDelete
  16. Salam... Sis, gambar sos yang dekat atas tu sekarang dah ada atas dapur saya hehehe.. Cuma tak bubuh bijan je, lufe nak beli. Anyway rasa memang mantop!!! Tq for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply..wah...terbaek Aishah...da cuba sekali pasti nak buat lagi kan..takpe takde bijan pun rasa dia dah mari...hehe

      Delete
  17. Sys lada merah tu lada besar or lada burung yg kcik2 tu?

    ReplyDelete
  18. Sys lada merah tu lada besar or lada burung yg kcik2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lada merah : lada besar tu sis..selamat mencubaa

      Delete
  19. Nak tau pembekal steamboat yang halal area klang/shah alam?? Urgent...

    ReplyDelete
  20. Terima kasih sudi kongsi resepi sos tu...sedap dan lazat...

    ReplyDelete
  21. tq resepi sos..sy dah cuba..mmg besttt..

    ReplyDelete
  22. Waahh...mm kne wt ni. Mmg sedap steamboat ni hehe fevret kami sekeluarga :-)

    ReplyDelete
  23. sos tu dalam lingkungan bape orang makan yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak dapat tu..dalam 4-5 orang

      Delete
    2. Banyak dapat tu..dalam 4-5 orang

      Delete
  24. SALAM SAYA COPY RESEPI YEA TERIMA KASIH BANYAK :)

    ReplyDelete
  25. salam mummy,kalau xde sos ikan n sunquick tu leh ganti dgn ape ye?boleh cadangkan tak?^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..maaf lmbt sgt replynya..sunquick xnak letak pun boleh..tp kalau ade lemon boleh perahkan skit..sos ikan tu yg x sure tu...

      Delete
  26. Wow.....kami pon cadang nak bersteamboat esok.....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make sure buat sos ni tau..Gerentiiiii puas hati..hrhe

      Delete
    2. Make sure buat sos ni tau..Gerentiiiii puas hati..hrhe

      Delete
  27. Salam sis.. Rasa dia macam mana ea kalau dah siap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..rasa macam sos steambot..kikiki

      Delete
  28. salamm sys.... sy dah try resepi sis ala johnys sis bg ni.... samaaaaaaaaa sgt..!!!!!!!!!!!!! tqq sis.. sgt membantu resepi sis bg ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..Allah..alhamdulillah..sesama sis..puas hati kan boleh buat sendiri..nyumnyummm...lama x buat..kecur pulak..

      Delete
  29. Salam sis, dah try.. Memang husband dan anak2 makan sampai muntah. Hehe.. 2 hari berturut2 buka puasa steambiat dgn sos Johnny's tu.. Mmg sebijik rasa kedai. Hehw. Thanks. Regard. Azura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..alhmdulillah masih memberi mannfaat pos saya ni..hehe..tq cuba Azura..saya pun da lama tak buat..komfem kena bersteambot esok ni :p

      Delete
  30. Sis..ooo sis...saya baru google resepi ni..terjumpa pulak blog sis..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhuiii mameee....berjodoh kita di sini...hehehe...dah buat sos steambot ke tu..

      Delete

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....