Iklan Jap..

InstaGram

Thursday, November 3, 2011

Kenapa Aisy Rania ???

Biasalah bila org ramai jumpa baby, slalunya perkara pertama yang akan ditanya samada : "boy ke gurl?"ataupun,"dah brapa bulan?", mesti org akan tanya sapa nama baby tu kan..tul tak? same la mcm kes Aisy ni....lau org ingat Aisy ni boy, tu mummy dah biasa sgt dah...nak2 sejak Aisy botak ni, mmg confuse skit la kan...ape nak buat dik...rambut adik mase lahir je nmpk lebat,tp pastu sikit demi gugur...tapi bukan 'cukur bantal' mcm org selalu cakap tu tau...sebab rambut blakang Aisy elok je mkin pnjg n meliuk lentik..tp rambut bahagian atas tu yg makin nipis n sikit..mummy n babah pun pelik.....so suka tak suka, mummy kene botakkan Aisy jgak..biar tumbuh rambut baru terus...

Hm...mummy da masuk citer lain pulak yer...ok....balik pada tajuk....dari apa yg mummy prasan kan, bila org tanya nama Aisy n bila mummy bgtau diorang nama tu, masti nnt diorang akan tanya 2-3 kali balik....mummy da salu sgt kene sebut nama Aisy 2-3 kali baru diorang dpt tangkap...pastu lak mesti diorang pelik kenapa AISY? yela...bese kan da familiar ngn nama Aisyah..ni tetiba jd mcm pendek...diorang mesti ingat mummy saje pendekkan tu gaknya...tapi tak pun....nama Aisy tu mmg mcm tu...mase mummy ngandungkan Aisy tu, mcm2 nama mummy belek..ada lah jumpa beberapa nama yang berkenan,tp kene matchkan pulak dengan nama lagi satu ( Rania ) yang Babah pilih tu....so last2 mummy n babah stuju tuk amik Aisy....jadilah Aisy Rania...

Aisy ni ada dua maksud kalau mummy tgk dalam buku panduan nama-nama islam ...dalam web nama-nama indah dalam islam ni pun ada jugak...so maksud yg pertama ialah yang mewah / yang kaya raya ...tapi dalam web tu pulak katanya bermaksud kemakmuran hidup...wallahhualam yg mana lagi tepat, tapi mummy lebih yakin kepada maksud pertama seperti yang dirujuk pada buku lah.....then Rania sebenarnya ikutkan tulisan jawi ada huruf Haa - suppose dalam roman kene ada H dibelakang ( Raniah ) yang mana membawa maksud mempesona...jadi maksud bagi nama penuh Aisy ni kiranya membawa kepada Yang Mewah Mempesona....alhamdulillah takda bantahan dari kedua2 pihak org tua mummy n babah...yelah,nama Aisy tu membawa maksud yg indah dan cantik kan,takkan la diorg nak bantah pulak kan..lainla kalau membawa maksud yg tak elok...dan pada mummy pulak, maksud Yang Mewah / Yang Kaya Raya tu tak semestinya merujuk pada mewah/kaya  pada harta/material saja, tapi meluas...bole jadi mewah/kaya ilmu, mewah/kaya budi bahasa takpun mewah/kaya akhlaknya....amin....mudah2an nanti peribadi Aisy secantik nama yer sayang....

 Yang Mewah Mempesonakan Mummy ^_^

16 comments:

  1. aisy pak teh da makin bambam laaa.. =)

    ReplyDelete
  2. bila pakteh nk dtg main2 ngn aisy?lau leh dtg hari ni atau esok eh..sbb nak pass kan roadtax tuk paktok

    ReplyDelete
  3. nak je pokteh dtg sane maen dgn aisy bambam tapi sini s.alam musim ujan dari ptg sampai mlm la mak ngah.. xdan pok teh nak redah ujan..

    ReplyDelete
  4. tu la..tp rase hari ni tak ujan kot ptg n mlm..psl td da ujan...tp pokteh mmg kene dtg gak sbb roadtax n insuran nya mati 5hb ni...kene bwk lik gak nnt..

    ReplyDelete
  5. insyaAllah kalo mlm ni xujan pok teh dtg..tp kalo ujan xmai la.. xpon mak ngah la kena dtg anto kat s.alam roadtax 2..

    ReplyDelete
  6. tak ujan nya tu..kami nk g sana bercinta skit..aisy time lik kije tu msti da ngamuk2 nak tido...insyaAllah tak ujan kot mlm ni..dtg la nek motor baru yer..hehe

    ReplyDelete
  7. kalo ujan mintak maap sgt2 la ye.. hehehe

    ReplyDelete
  8. jgn ler minta ujan..takpun pg sabtu ke..pakteh balik kmpg bile ni?

    ReplyDelete
  9. da mmg sini musim ujan la makngah..da 3 minggu da tiap2 ptg sampai mlm ujan.. ari2 balik keje redah ujan lebat ni haa.. ari sabtu keje.. xkompem balik bile..huhu

    ReplyDelete
  10. yelah..lau mcm tu lau tak ujan dtg lah..lau dah ujan takpelah

    ReplyDelete
  11. baek mak ngah.. akan diusahakan.. kalo x ujan,standby kan pipi aisy utk diciyom2 dan dicubet2 oleh pok teh ye.. -.-"

    ReplyDelete
  12. pipi aisy tu mmg dah ditadah je tuk dicium..dia da redha dah..aisy tak kisahh

    ReplyDelete
  13. Nini pon dok berkenan dgn nama aisy ni tp dok pk sebut t

    ReplyDelete
  14. Sebut t jadi aisi ke sebut aish ja.....y dia tu ada bunyi dok...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebutan dia jadi 'aisyyhhh' mcm tu la..
      Y jd mcm H..bukan i..hehe

      Delete

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....