Iklan Jap..

InstaGram

Friday, November 4, 2011

Tanggal Tali Pusat

 Orang tua-tua selalu akan tanya bila tanggal tali pusat baby tu..baby ni..eh..tapi skang bukan orang tua-tua aje...sesape pun rajin tanya soklan tu jugak kot..nak-nak para mommy..dan biasanya tali pusat ni akan tanggal dalam tempoh 1-2 minggu kan...depends la..ada baby yang cepat,cepatla....ada gak yg lambat...tp macam Aisy ni memang lambat sungguh..:p

Pada sesapa yang bertanya pasal tali pusat Aisy n bila mummy kata Aisy punya tanggal pada hari ke-24 semua orang terkejut...ada yang tak percaya lak tu..hehe.....iyelah...takkan mummy nak tipu pulak...memang hari ke-24 pun....tu pun maktok yang mula-mula perasan sebab masa tu maktok tengah dukung Aisy...tetibe maktok terasa mcm ada sesuatu dalam seluar Aisy tu...maktok raba-raba n terasala macam terpegang pengepit tali pusat tu...terus maktok panggil mummy n kitorang pun terusla baringkan Aisy..bukakkan seluar Aisy tu dan jeng jeng jeng....................................

!








!








!









!









!









!








!







comfirm!!!! ni la tali pusat Aisy tu lepas da tanggal...mummy mula-mula macam ngeri nak pegang..naper ntah..maybe sebab 1st time kot tgk menda ni...he...


ni pulak rupa pusat Aisy selepas tu...yang ni lagila mummy ngeri...n mase tu mummy risau sangat nape pusat Aisy jadi macam bulat besar gitu..ngeee....mummy ingat nanti rupa pusat tu terus gitu je...he..apela mummy ni...bila maktok kata nnt pusatnya akan kedalam,mummy macam tak percaya..yeke leh masuk ke dalam tu?
yes...memang buleh rupenya...kene rajin tekan n pusingkan kat tengah-pusat tu setiap kali lepas mandi...




gambar sebelum kejadian...seluar Aisy tu agak ketat sebenarnya..so mummy n maktok wat kesimpulan yang seluar tu membantu tali pusat tu tanggal..hehe...memandai je kan..


Sebenarnya mummy,maktok,paktok,babah n semua orang risau sebab tali pusat tu lambat tanggal...yela..sbab bila tanya baby-baby lain yang seangkatan lahir ngn Aisy semua dah tanggal tau...dari sehari ke sehari kitorang semua ternanti-nanti....lagi tambah tak senang hati bila fikir cakap orang-orang tua yang mana diorang kata lau lambat tanggal tali pusat nanti budak tu nakal bila besar sikit..aduhai....nape ek mcm tu rumusan n telahan diorang?tak elok la macam tu kan..jadi macam suatu doa pulak.....kita la yang mencorakkan macam mana jadinya anak kita tu...doakan la yang baik-baik....


So bila akhirnya tanggal jugak tali pusat tu walaupun dah masuk hari ke 24, kitorang syukur sangat-sangat..maktok siap buatkan bubur merah bubur putih tu..pastu mummy calitkan sikit kat mulut Aisy...kecap-kecap bunyi mulut Aisy bila terasa manis dan masin bubur tu...sayangnya mummy takde snap pulak gambar masa tu..
mesti Aisy pun lega kan bila tali pusat tu dah tanggal..mummy pun senangla nak mandikan n sapukan minyak kat area perut tu..





4 comments:

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....