Iklan Jap..

InstaGram

Friday, April 24, 2015

Resepi : Sambal tumbuk ( sambal totok )


Sambal kegemaran semua orang sekarang ni dah tak kira jawa ke tak...

Hebat tau sambal ni..ada macam-macam nickname pula dia..sambal totok la..sambal tumbuk la..sambal ketuk la..sambal lonte la...glamour sangat dia ni tau...

Resepi simple aje tapi memang ada macam-macam versi... So jangan gaduh-gaduh cakap buat dia kena macam ni..bukan macam tu..kena letak ini..bukan letak itu aje.. Bla bla blaaa....

Resepi ni ikut pada individu okeh..dari duk argue resepi siapa betul baik korang cuba-cuba sama resepi orang lain...



Hak ni sambal tumbuk versi yang mak kita ajar yer..simple yet delicious...kitorang memang panggil sambal tumbuk dari dulu...lawan dia kena ade sayur bening dengan ikan goreng...perghhh mantap...kalau ada sayur bening tu je pun dah okey dah sebenarnye...nomnomnomm

Cara dia senang je wak....

1- goreng bilis sampai garing..angkat...
2- goreng bawang merah/besar 
3- goreng cili dan tutup kuali..sebab cili ni nanti meletup-letup yer sayang..

* kalau nak goreng bawang tu sekali dengan cili pun boleh jer..

4- tumbuk cili dulu..tumbuk bawang..last sekali baru masuk bilis..bilis ni jangan tumbuk sampai lumat sangat tau..x best la tak krap krup nanti...sapa kuat masin tu boleh la tambah garam sikit..tapi better tak payahla...bilis tu dah masin kan...

Maka jadilah hasilnya seperti gambar kanan tu..

Ok selamat men'jawa'kan diri u olls...

No comments:

Post a Comment

terima kasih daun keladi kalau sudi singgahlah lagi.... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

....